2024.02.26
Géza
Kezdőlap Életmód Hogyan ápoljuk bőrünket a hidegben, ha gyakran járunk fürdőzni?

Hogyan ápoljuk bőrünket a hidegben, ha gyakran járunk fürdőzni?

Ha a téli wellness alatt is szeretnénk gyönyörű bőrrel mutatkozni, vagy a gyakori fürdőzés után szeretnénk kiszáradt bőrünket helyrehozni, próbáljuk ki az otthoni hidratálást zabbal, vagy kókuszolajjal, és néhány apró trükkel máris egészséges lehet újra.

A forró zuhany, a száraz időjárás, a gyakori fürdőbe vagy uszodába járás és a kemény szappanok mind kiválthatják a bőr szárazságát. Ezt a kényelmetlen állapotot hámlás, viszketés és repedés jellemzi, és akár a zsírosabb bőrűeknél is előfordulhat.

Az idősebb korúaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki a száraz bőr. Az öregedéssel a pórusok kevesebb olajat termelnek, ezzel növelve a száraz bőr kockázatát.Ha korábban volt ekcéma, vagy más allergiás tünet, betegség a családban, a genetika is szerepet játszhat a száraz bőr kialakulásában. Gyakrabban vehetjük észre az őszi és a téli hónapokban, amikor a páratartalom viszonylag alacsony. Nyáron a magasabb páratartalom meggátolja a bőr kiszáradását. A fűtés miatti száraz levegőnek köszönhetően is nedvességet veszít bőrünk.Gyakori vagy nagyon forró vízzel történő fürdés növeli a száraz bőr kockázatát.Apró változtatások, amivel sokat tehetünk bőrünk egészségéért

  • Fürdéshez, vagy zuhanyzáshoz ne használjunk nagyon forró vizet és lehetőleg a fürdőkben is kerüljük a legmelegebb medencéket
  • Alkalmanként kevesebb, mint 10 percet töltsünk zuhanyozással.
  • Használjunk hidratáló termékeket.
  • Igyunk minél több vizet.

A bőr az első védelmi vonalunk a baktériumok és a vírusok ellen. Ha a bőr viszket, könnyebben sérül, fertőzés léphet fel. Érdemes beépíteni egy jó hidratálót a napi rutinba megelőzésképp, még akkor is, ha egyelőre bőrünk nem igényli. Egy másik alapvető bőrápoló tipp: használjunk hidratáló fényvédő krémet minden nap, a bőr károsodásának és kiszáradásának megelőzése érdekében.Ne feledjük, hogy a rendkívül száraz bőr egy súlyosabb betegség tünete is lehet. Ha az otthoni gyógymódok nem segítenek, akkor előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulni, annak érdekében, hogy kezelést kapjunk a száraz bőr enyhítésére.