2023.03.29
Auguszta
Kezdőlap Életmód Extrém havazás érkezik Olaszországba

Extrém havazás érkezik Olaszországba

Bár hazánkban rendkívül enyhe az időjárás, addig hétvégére már extrém havazást ígérnek az olasz Alpokba.

Amíg mostanában az Alpok északi oldalát a szokatlanul magas hőmérsékletek jellemzik, addig a déli oldalon a nedves légtömegek komoly mennyiségű csapadékot hoztak a héten is. Persze az enyhe idő miatt viszonylag nagy magasságban havazik a hét eleje óta. Svájc déli részén kb. 2400-2500 méteres magasság felett 30-50 cm hó hullott eddig. 

A csapadékos időjárás a hétvégén is marad a déli oldalon, ám ezúttal ehhez már hideg is társul, így péntektől már 1200-1700 méter felett havazhat. Olaszországban a nagyobb havazást szombatra várják. Becslések szerint a lehulló friss hó mennyisége nyugatról kelet felé csökken majd, a keleti oldalon néhány magasabban fekvő rész kaphat annyi havat, mint a nyugat-olasz hegyek. 

Keleten, pl. a Dolomitokban átlagosan fél méter havat várnak 1800-2000 méter felett, míg a nyugati határ közelében 60-80 cm is hullhat. A havazás végére néhány ismert síterep, mint pl. Cervinia 1 méter, Sestriere 70 cm, Courmayeur 50 cm hóval lehet gazdagabb a nyugati részen, míg a keleti oldalon Livigno 50 cm, Madonna di Campiglio 40 cm, Solda pedig kb. 30 cm hóra számíthat – írja a sielok.hu oldal.

Szombaton a Dolomitokban Val Gardena (Gröden) síterepén rendezik meg a férfiak lesikló versenyét. A Saslong pályán még ideális időjárási körülmények között sem egyszerű síelni, így igencsak kérdéses milyen pálya fogadja a versenyzőket, már egyáltalán, ha lehet versenyt rendezni. 

A szerdai edzés ugyanis a köd miatt elmaradt. Hiába vártak a rendezők három órát, hiába próbálták lejjebb hozni a rajtot, nem lehetett az edzést megtartani. 

A rendezők szorgalmasan figyelik az időjárás előrejelzéseket, növelik az önkéntesek számát, ők is tudják, hogy nem egyszerű hétvége előtt állnak. Csütörtökön edzést, pénteken a szuper-g versenyt, szombaton pedig a lesiklást tartanák meg, majd meglátjuk, hogy az időjárás mennyire nehezíti meg a rendezők dolgát.