KezdőlapÉletmódExtrém havazás érkezik Olaszországba

Extrém havazás érkezik Olaszországba

Bár hazánkban rendkívül enyhe az időjárás, addig hétvégére már extrém havazást ígérnek az olasz Alpokba.

Amíg mostanában az Alpok északi oldalát a szokatlanul magas hőmérsékletek jellemzik, addig a déli oldalon a nedves légtömegek komoly mennyiségű csapadékot hoztak a héten is. Persze az enyhe idő miatt viszonylag nagy magasságban havazik a hét eleje óta. Svájc déli részén kb. 2400-2500 méteres magasság felett 30-50 cm hó hullott eddig. 

A csapadékos időjárás a hétvégén is marad a déli oldalon, ám ezúttal ehhez már hideg is társul, így péntektől már 1200-1700 méter felett havazhat. Olaszországban a nagyobb havazást szombatra várják. Becslések szerint a lehulló friss hó mennyisége nyugatról kelet felé csökken majd, a keleti oldalon néhány magasabban fekvő rész kaphat annyi havat, mint a nyugat-olasz hegyek. 

Keleten, pl. a Dolomitokban átlagosan fél méter havat várnak 1800-2000 méter felett, míg a nyugati határ közelében 60-80 cm is hullhat. A havazás végére néhány ismert síterep, mint pl. Cervinia 1 méter, Sestriere 70 cm, Courmayeur 50 cm hóval lehet gazdagabb a nyugati részen, míg a keleti oldalon Livigno 50 cm, Madonna di Campiglio 40 cm, Solda pedig kb. 30 cm hóra számíthat – írja a sielok.hu oldal.

Szombaton a Dolomitokban Val Gardena (Gröden) síterepén rendezik meg a férfiak lesikló versenyét. A Saslong pályán még ideális időjárási körülmények között sem egyszerű síelni, így igencsak kérdéses milyen pálya fogadja a versenyzőket, már egyáltalán, ha lehet versenyt rendezni. 

A szerdai edzés ugyanis a köd miatt elmaradt. Hiába vártak a rendezők három órát, hiába próbálták lejjebb hozni a rajtot, nem lehetett az edzést megtartani. 

A rendezők szorgalmasan figyelik az időjárás előrejelzéseket, növelik az önkéntesek számát, ők is tudják, hogy nem egyszerű hétvége előtt állnak. Csütörtökön edzést, pénteken a szuper-g versenyt, szombaton pedig a lesiklást tartanák meg, majd meglátjuk, hogy az időjárás mennyire nehezíti meg a rendezők dolgát.