KezdőlapÉletmódÁllandó könnyezés: mit tehetünk ellene?

Állandó könnyezés: mit tehetünk ellene?

A könny védi, táplálja a szemet. Azonban időnként túl sok termelődhet belőle, és ez zavaró lehet, akadályozhatja az éles látást.

A könnyek nagyon fontos védő és tápláló szerepei vannak, minden alkalommal, amikor pislogunk, a könny segítségével tulajdonképpen megtisztítjuk a szemet, valamint megakadályozzuk, hogy kiszáradjon, viszketővé váljon. Időnként azonban túl sok könny is termelődhet, illetve sérülhet a szem azon képessége, hogy a felesleges könnyet elvezesse az orrjáratba (például eltömődhetnek a könnycsatornák). Az állandó könnyezés általában nem jár fájdalommal, viszont nagyon kellemetlen lehet, és akadályozhatja, hogy élesen lássunk.

A fokozott könnytermelődés számos betegség kísérő tünete lehet, például allergiáé (pollenekre, állatszőrre, porra, penészre, füstre és egyéb irritáló anyagokra), fertőző betegségeké (pl. kötőhártya-gyulladás). De fokozott könnytermelődéssel járhat az is, ha idegen test vagy irritáló anyag kerül a szembe. Ebben az esetben a könnyezéssel igyekszik a szervezetünk kimosni a zavaró anyagokat a szemből. A fokozott könnyezésnél nagyon fontos a mélyben meghúzódó ok felderítése, és amennyiben szükséges, megfelelő gyógyszeres kezelés.

Különösen akkor lehet nagyon előnyös a kézmeleg vízzel való szemmosás, ha fertőző betegség vagy allergia okozza a könnyezést. Ilyenkor ugyanis megkönnyítjük a szervezet dolgát, könnyebben tud megszabadulni a zavaró anyagoktól, ez pedig csökkenti a könnyezést.A hideg borogatás egyrészt összehúzó hatású, másrészt nyugtat és a fájdalmat, viszketést, kellemetlen érzéseket is csökkentheti. Mártsunk egy tiszta textilpelenkát vagy vékony kéztörlőt hideg vízbe, alaposan csavarjuk ki, majd tegyük ezt a lecsukott szemre. Hagyjuk hatni 10-15 percig, vagy amíg a textil fel nem melegszik. Még jobb hatást érhetünk el, ha a hideg vizes borogatást a gyógynövények erejével kombináljuk.