2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Címlap Újabb koronavírus elleni oltóanyagnál találtak mellékhatást

Újabb koronavírus elleni oltóanyagnál találtak mellékhatást

A két injekcióból álló Novavax vakcina 90%-os hatékonysággal rendelkezik az enyhe és súlyos tünetekkel járó covid-19 ellen.

A Novavax gyógyszergyártó klinikai vizsgálatában részt vevőknél legalább négy esetben fordult elő szívizomgyulladás. Emellett a koronavírus elleni vakcinázást követő szívizomgyulladás kockázata – ha ok-okozati összefüggésben állnak az esetek és az oltás – magasabb lehet, mint amit az mRNS covid-19 vakcinák esetében tapasztaltak – írja a Portfolio.

A klinikai vizsgálatok során nem jelentettek szívizomgyulladásos eseteket egyik jóváhagyott mRNS-vakcina (Moderna és Pfizer/Biontech) esetében sem, az első jelentések ezeknél azután érkeztek, hogy az mRNS-vakcinákat már engedélyezték.

A két injekcióból álló Novavax vakcina 90%-os hatékonysággal rendelkezik az enyhe és súlyos tünetekkel járó covid-19 ellen. A Novavax részvényárfolyama közel 23 százalékot esett az amerikai gyógyszerfelügyelet jelentésére, amely részletesen bemutatta a vállalat covid-19 vakcinajelöltjének klinikai adatainak értékelését – írja a Marketwatch.