2022.01.29
Adél
Kezdőlap Címlap Tombol a járvány: Romániában már a szabadtéren is kötelező a maszkviselés

Tombol a járvány: Romániában már a szabadtéren is kötelező a maszkviselés

A maszkviselési kötelezettségtől csak kivételes esetekben lehet eltekinteni, nevezetesen sportoláskor, ha azt egyénileg vagy az egy háztartásban élőkkel együtt végzik, egyéb kivételekről a megyei vészhelyzeti bizottságok dönthetnek.

Szerdára megszületett a román egészségügyi tárca és a belügyminisztérium közös határozata a maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatban.

Azokon a településeken, ahol az elmúlt két hét adatai alapján a lakosságarányos fertőzési ráta meghaladja a 6 ezreléket, ismét maszkot kell hordani a szabadtéri nyilvános helyeken is. Kötelező továbbá a szűrés (lázmérés) és a kézfertőtlenítés is, például a piacokon, egyéb közösségi helyszíneken.

A maszkviselési kötelezettségtől csak kivételes esetekben lehet eltekinteni, nevezetesen sportoláskor, ha azt egyénileg vagy az egy háztartásban élőkkel együtt végzik, egyéb kivételekről a megyei vészhelyzeti bizottságok a közegészségügyi hivatalok javaslata alapján dönthetnek.

Főtér cikke szerint a magyarok által lakott nagyobb erdélyi, bánsági, partiumi városok közül – a teljesség igénye nélkül – Kolozsváron (8,49 ezrelék), Temesváron (11,26 ezrelék), Gyulafehérváron (7,14 ezrelék), Aradon (7,38 ezrelék), Nagyszebenben (7,31 ezrelék), Déván (6,49 ezrelék), Zilahon (8,99 ezrelék), Besztercén (7,05 ezrelék) kell maszkot hordani, Szatmárnémetiben (5,19 ezrelék), Nagyváradon (5,06 ezrelék), Marosvásárhelyen (3,97 ezrelék) vagy más székelyföldi településeken egyelőre nem.