2024.02.22
Gerzson
Kezdőlap Címlap Szakemberek szerint szigorítani kellene Magyarországon is a koronavírus miatt

Szakemberek szerint szigorítani kellene Magyarországon is a koronavírus miatt

Aggódnak a delta variáns gyors terjedése miatt a hazai szakemberek. Szerintük már nem elég az oltás, maszk és távolságtartás is kellene.

A delta vírusvariánssal szemben fontos, de nem feltétlenül elegendő csak az oltás, a zsúfolt helyeken maszk, illetve távolságtartás is kellene Magyarországon is – figyelmeztetnek szakértők a Népszava tudósításában. Jakab Zsuzsanna, a WHO vezérigazgató-helyettese azt mondta: eddig még nagy átoltottság mellett sem sikerült megállítani a koronavírus terjedését. Mivel a delta variánsnál a nyájimmunitás küszöbe 80 százalékos átoltottság felett van, ezt a jelenlegi oltóanyagokkal akkor sem leszünk képesek elérni, ha mindenkit beoltottunk.

Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai munkacsoportjának vezető epidemiológusa is úgy véli, hogy kevés lesz csak az oltás a fertőzöttek növekvő számának mérséklésére. A szakember szerint továbbra sem tesztelünk eleget, illetve problémát jelent az is, hogy az enyhe lefolyású fertőzöttekről nincs információ, ezért még nem is nagyon lehet megbecsülni a mostani hullám erejét, nagyságát. A szakember azt javasolta, hogy aki teheti, vegye fel a harmadik oltást.

Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója egy előadásában azt emelte ki, jelenleg a 6-11 évesek körében növekszik hihetetlen mértékben a megbetegedések aránya. Noha gyermekkorban nincsenek nagyon COVID-szűrő vizsgálatok, de azt már most is látni lehet, hogy a pandémia felfutásában döntő szerepük lesz a gyerekeknek, és ők a legkevésbé védettek. (A védőoltás számukra most van engedélyezési fázis alatt.) A 12 évnél idősebbek ugyan már kaphatnak védőoltást, ám az átoltottságuk nem éri el a 49 százalékot, és ez nagyon kevés a delta megállításához.

Hamarosan elkészülhet a gyermekeknek kifejlesztett koronavírus védőoltás. Az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német BioNTech biotechnológiai vállalat közösen fejlesztett koronavírus-vakcinája az 5 és 11 év közöttiek körében is alkalmazható lesz. A tesztelések már folynak az USA-ban, várhatóan december elején forgalomba is kerülhet a gyermekvakcina.

Indirekt/hazipatika.com