2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Sokkoló: Magyarországon terjed leggyorsabban a koronavírus az egész világon

Sokkoló: Magyarországon terjed leggyorsabban a koronavírus az egész világon

A legfrissebb adat október 28-i, de a fertőzöttségi és halálozási adatok azóta is látványosan romlottak Magyarországon.

Jelenleg Magyarországon terjed a világon leggyorsabban a koronavírus-járvány – derül ki az Oxfordi Egyetem adatbázisából, amiről Boldogkői Zsolt biológus az RTL Híradóban beszélt.

A vírus terjedési sebességét meghatározó reprodukciós ráta ugyanis a hivatalos járványszámokból dolgozó oxfordi adatbázis szerint Magyarországon október végén elérte az 1,85-öt. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan közel két embert fertőz tovább.

A magyar reprodukciós ráta az adatbázis szerint október elején még csak 1,3 volt, egy hónap alatt azonban rendkívül felgyorsult a koronavírus terjedési sebessége. A legfrissebb adat október 28-i, de a fertőzöttségi és halálozási adatok azóta is látványosan romlottak Magyarországon. A második helyen Kolumbia áll 1,76-tal, a harmadik helyen pedig Csehország 1,68-cal. Szlovákia a 11. helyen áll 1,41-gyel, Románia pedig, ahonnan betegeket vettünk át, a 88. helyen van 0,96-tal, vagyis a ráta itt már nem éri el az egyet.

Most keleten tombol a járvány, és igazából onnan tart felénk. Magyarország egy viszonylag nyugalmas sziget volt a járvány szempontjából, de elért minket a járvány, és belobbant, úgy tűnik – mondta Boldogkői Zsolt.

A reprodukciós rátának többféle számítási módja létezik: Röst Gergely járványmatematikusnak a Portfolión ismertetett számításai szerint ugyan a magyar adat alacsonyabb az oxfordi adatbázisban szereplőnél, de ő is 1,5-1,5-re teszi a vonatkozó magyar adatot. Ez is magasabb érték azonban, mint ami a második és a harmadik hullám felívelő szakaszát jellemezte.

Indirekt/Blikk