2023.12.09
Natália
Kezdőlap Címlap Sokkoló: agyhártyagyulladásos járvány tombol az Egyesült Államokban

Sokkoló: agyhártyagyulladásos járvány tombol az Egyesült Államokban

Súlyos meningococcus-járvány tört ki Amerikában. A potenciálisan halálos fertőzés a floridai meleg és biszexuális férfiak körében alakult ki eddig, de mindenki veszélyben lehet, aki nem kapott védőoltást a betegség ellen – figyelmeztet az USA egészségügyi hatósága.

A floridai egészségügyi minisztérium tisztviselői április 7-én közölte, hogy az államban idén bejelentett meningococcusos megbetegedések száma meghaladta az állam ötéves átlagát. A járvány elsősorban a floridai meleg és biszexuális férfiakat érinti, beleértve a HIV -fertőzötteket is. Néhány esetet azonban olyan embereknél is jelentettek, akik csak látogatóban voltak Floridában – írja a Live Science.

A különösen érintett csoportok mellett a főiskolai és egyetemi hallgatóknak, a legyengült immunrendszerű személyeknek, valamint a HIV-fertőzötteknek is erősen ajánlják a hatóságok a védőoltást. Floridában az elmúlt hónapokban több esetet is jelentettek hallgatók körében, az viszont egyelőre nem bizonyított, hogy a két járvány között van kapcsolat.

A meningococcus-betegség ritka, de súlyos betegség, amelyet aNeisseria meningitidis baktérium okoz. A betegség leggyakrabban agyhártyagyulladást és váráram-fertőzést okoz.

A fertőzés légúti váladékon, azaz nyálon keresztül terjed. A betegség terjedéséhez általában szoros vagy hosszan tartó érintkezés szükséges egy fertőzött személlyel.