2023.12.09
Natália
Kezdőlap Címlap Gyorsabban terjed, de kevésbél veszélyes a koronavírus új variánsa

Gyorsabban terjed, de kevésbél veszélyes a koronavírus új variánsa

Hivatalosan is megérkezett Magyarországra a koronavírus új variánsa, az Eris, ami minden eddiginél gyorsabban terjed, ugyanakkor az alapvírusnál jóval gyengébb a megbetegítő-képessége.

A WHO a figyelemre méltó változatok közé sorolta az Erist, ám Tóth Sándor virológus szerint azért, mert ez a variáns az eddigi alvariánsokkal ellentétben több változást mutat – fogalmazott az index.hu-n.

“A koronavírus nagyszámú mutációja a tüskefehérjében lehúzta a kórokozó megbetegítőképességét. Ám fertőzőképességében minden korábbi változatot felülmúl, ezért gyors terjedésére lehet számítani” – mondta a virológus. Hozzátette: csak néhány esetben okozott súlyosabb tüneteket COPD-s és úgynevezett cor pulmonale szív-tüdő betegeknél. „Esetükben az Eris-fertőzés következtében légzéselégtelenség lépett fel, az oxigénfelvétel 90 százalék alá csökkent, de új variánshoz köthető halálesetről eddig nem érkezett hír” – közölte.

A virológus szerint a legtöbb ember enyhe influenzaszerű panaszokkal esik át a betegségen, így orrfolyást, torokfájást, izom- és ízületi fájdalmat, gyengeséget, fejfájást, pár napos lázat tapasztalhat. Arról is beszélt, hogy a tavalyi őszi-téli időszakban intenzívebben terjedő Omikronnál is enyhébb tüneteket válthat ki az új variáns, ami miatt pár napra, legfeljebb egy hétre eshet ki az ember a munkából. A felső légúti betegségek hűvösebb, csapadékosabb idővel megkezdődő szezonjában sokan arról sem fognak tudni, hogy az új variánssal fertőződtek meg.

Megjegyezte azt is, hogy amíg az Omikron-fertőzést akár a patikai gyorstesztek is képesek voltak kimutatni, addig az Eris esetében szerinte ez már nem működik. Az oltásokkal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy nem feltétlenül szükséges most egy újabb dózist kérni.

“A vakcinák a vuhani alapvírusra lettek kifejlesztve, de olyan sok mutáción ment keresztül a koronavírus, hogy az Eris alig hasonlít erre. Az Omikronra kifejlesztett oltóanyag nagyobb védelmet jelenthet, ugyanis ennek az alverziójáról van szó” – mondta az MTA doktora.

Az Egyesült Államokban már ebben a hónapban kiadják az új Covid-oltást, erre a szakember úgy reagált, hogy az új variánssal való megfertőződés már az oltások által bevitt tüskefehérjéknél kisebb megterhelést jelent a szervezet számára. “A vírusokkal kapcsolatban az a jó hír, hogy céljuk elsősorban az, hogy minél több gazdaszervezetet találjanak. Annál gyorsabban terjednek, minél kevésbé döntik ágynak az embert, a sorozatos mutációkkal a kórokozó megbetegítőképessége gyengül” – fejtette ki a szakember.

A szinte náthává szelídült Covid–19 már biztosan nem okozhat nagyobb gondot – zárta a gondolatsort Tóth Sándor virológus.