2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap A vírusszakértő szerint az omikron miatt nyárra meglesz a nyájimmunitásunk

A vírusszakértő szerint az omikron miatt nyárra meglesz a nyájimmunitásunk

Rusvai Miklós szerint ha az omikron átfertőzi a lakosságot, enyhe tünetek mellett immunizálja az oltatlanokat.

Rusvai Miklós úgy látja, az idei év sokkal derűsebb lesz majd a koronavírus tekintetében, szerinte aggodalomra és a szorongásra már semmi ok.

„Szerintem már nem jogos az emberek folyamatos szorongása a járvány miatt. Nagy valószínűséggel, ha igazak a hírek – márpedig eddig semmi nem cáfolja –, az omikronnak alacsonyabb a megbetegítő képessége, ugyanakkor az biztos, hogy a fertőzőképessége nagyobb. Tehát ha ez a vírus átfertőzi a lakosságot, akkor enyhe tünetek mellett, az egészségügy jelentős terhelése nélkül immunizálja majd azokat is, akik nem oltották be magukat” – nyilatkozta a virológus a Ripostnak.

Majd azt is megosztotta, hogy szerinte várhatóan nyárra lehet meg Magyarországon a koronavírus elleni nyájimmunitás.

Az oltatlanokat immunizálja, az oltottakban pedig anélkül, hogy bármilyen betegséget okozna, egy újabb immunlökést ad, ezáltal fokozza az immunválaszukat. Akár az is lehetne mindenki újévi kívánsága, hogy a harmadik oltás után, már immunisan elkapja az omikront! Én mindenképpen ezt szeretném, így nyárra meglehet az áhított nyájimmunitás!– tette hozzá Rusvai.

Az évet tekintve június és szeptember között nem kell nagyszámú megbetegedésre számítani, ősszel pedig, ha addigra már kialakult a lakosság immunitása, nem okoz majd gondot a koronavírus. Rusvai jóslata szerint olyan értelemben nem lesz járványveszély, mint amilyen tavaly a harmadik és negyedik hullám során volt. Enyhe légzőszervi betegségek lehetnek, ám az egészségügy nem terhelődik le jelentősen.

Biológiában százszázalékos biztonság nincs, valószínűségek vannak, de a járvánnyal kapcsolatban azt tudom mondani, én jelenleg 90 százaléknyi valószínűséget adok ennek a kedvező forgatókönyvnek– mondta a virológus.