2022.01.26
Paula, Vanda
Kezdőlap Címlap A szakember szerint itt az ideje, hogy elkezdjünk újra maszkot hordani

A szakember szerint itt az ideje, hogy elkezdjünk újra maszkot hordani

Rusvai Miklós virológust kérdezte a Blikk, aki szerint itt az ideje, hogy mindenki felvegye a maszkot.

Felfutóban van a járvány?

– A lassú emelkedésnél tartunk, az igazi felfutás még nem kezdődött el. Szerintem az októberre várható.

Egyre többen hordják a maszkot a tömegközlekedésen vagy a boltokban. Ér valamit a maszk akkor is, ha mások körülöttünk nem veszik fel?

– Igen! Itt az ideje, hogy mindenki felvegye a maszkot, és nem csak a koronavírus miatt. Az ősz elején mindig kezdődik egy légzőszervi megbetegedési hullám. A gyerekek az iskolákból, az óvodákból hazaviszik a vírusfertőzést, amelynek a terjedését szintén meggátolhatja, ha maszkot hordunk.

Hogyan állunk az őszi, második hullámhoz képest?

– A fertőzöttek számát tekintve elérjük a tavaly őszi szintet. A második hullám november végén, december elején tetőzött. A negyedik hullám tetőzése, úgy vélem, szintén november végére várható.

Segíthet a vakcina?

– A szakemberek bíznak benne, hogy a halottak és a lélegeztetőgépen lévők száma lényegesen alacsonyabb lesz, és az egészségügyön nem lesz akkora nyomás a vakcinázásnak köszönhetően.

Hány hullámot kell még átvészelnünk?

– Ha száraz, hideg tél lesz, az megint szüneteltetheti a járványt, ugyanúgy, mint a második és a harmadik járványhullám között volt. Azt láttuk, hogy lényegesen alábbhagy a vírus terjedése karácsony után, majd amikor ismét enyhül az idő, felgyorsul. Ez várható idén ősszel és jövő tavasszal is.

Indirekt/Blikk