2023.06.05
Fatime, Fatima
Kezdőlap Címlap A riasztás legmagasabb szintjét tartja fent a koronavírus miatt a WHO

A riasztás legmagasabb szintjét tartja fent a koronavírus miatt a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közölte, hogy a Covid–19 továbbra is nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet, a riasztás legmagasabb formáját tartják fent.

A világjárvány valószínűleg egy átmeneti szakaszban van, amely továbbra is gondos kezelést igényel a potenciális negatív következmények mérséklése érdekében – írja közleményében a WHO.

Három éve annak, hogy a WHO először kijelentette: a koronavírus globális egészségügyi vészhelyzetet jelent. Több mint 6,8 millió ember halt meg a járvány során, amely a Föld minden országát érintette, pusztítva a közösségeket és a gazdaságokat is.

Az oltások és kezelések megjelenése azonban 2020 óta jelentősen megváltoztatta a járványhelyzetet. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója reméli, hogy idén véget ér a vészhelyzet, különösen, ha javítani lehet az ellenintézkedésekhez való hozzáférést.

– Továbbra is reménykedünk abban, hogy a következő évben a világ egy olyan új szakaszba lép át, amelyben a lehető legalacsonyabb szintre csökkentjük a (Covid miatti) kórházi kezelések és halálozások számát – mondta Tedros a WHO külön ülésén hétfőn.

A világjárvány helyzetével foglalkozó szakértői bizottság tanácsadói decemberben azt mondták a Reutersnek, hogy valószínűleg nincs itt az idő a vészhelyzet megszüntetésére, tekintettel a Kínában tapasztalható fertőzési hullám körüli bizonytalanságra, miután 2022 végén feloldották a szigorú intézkedéseket.