KezdőlapCímlapVégre valamiben egyetért Izrael és a Hamász: közösen szidják Hágát

Végre valamiben egyetért Izrael és a Hamász: közösen szidják Hágát

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit – írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn X (volt Twitter) fiókjában, válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

„Izrael a legigazságosabb háborúba kezdett, miután egy terrorista szervezet mészárlást hajtott végre polgárai ellen. Izrael a történelem legmorálisabb módján harcol, ragaszkodva a nemzetközi joghoz, igazságszolgáltatási rendszere független és erős”- írta Ganz.

„A polgárainak védelméért harcba szállt ország vezetőit egy sorba állítani a vérszomjas terroristákkal erkölcsi vakság, és megsérti az ország polgárainak védelmére vonatkozó kötelezettségét és lehetőségét. Az ügyész kérésének elfogadása letagadhatatlan történelmi bűn lenne”- tette hozzá.

A Hamász szintén az ellen tiltakozott, hogy együtt ítéljék el az izraeli vezetőkkel. „A hágai bíróság határozata „egyenlővé teszi az áldozatot a hóhérral”, ösztönözni fogja a „megsemmisítő háború” folytatását” – jelentette ki az iszlamista szervezet tisztviselője, kérve a bíróságot a kérelem visszavonására.