2020.10.25
Blanka, Bianka
Kezdőlap Címlap Végre: az amerikai COVID-vakcinát már novemberben engedélyeztetik, Európába is szállítanak

Végre: az amerikai COVID-vakcinát már novemberben engedélyeztetik, Európába is szállítanak

A Pfizer novemberben már kéri a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését – jelentette be Albert Bourla, a vállalat vezérigazgatója pénteken nyílt levélben.

Oroszországon és Kínán kívül még egyetlen országban sem engedélyezték a koronavírus elleni oltóanyag forgalomba hozatalát, az Egyesült Államok lehet a következő. A Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója ugyanis tudatta, hogy sürgősségi eljárást kérnek az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettől (FDA) az oltóanyaguk forgalomba hozatalához. A szakember a vakcinával folytatott eddigi kísérletek eredményeit jónak értékelte, s mint írta, ezeket részletesen be is terjesztik a felügyelethez. Világossá tette, hogy bár a kísérletek nagyon előrehaladott szakaszban vannak és sikeresek is, a vakcina nem fog forgalomba kerülni a november 3-án tartandó amerikai elnökválasztás előtt.

Szeptemberben egyébként az Európai Unióval 200 millió adag oltóanyag leszállításáról és további 100 millió adag lehetséges megvásárlásáról tárgyaltak. Akkor úgy nyilatkoztak, hogy a szállítások 2020 végéig kezdődnének, és az EU részére szállítandó vakcinákat a BioNTech németországi és a Pfizer belgiumi telephelyein gyártanák.

MTI