KezdőlapBelföldVarga Mihály rendkívüli bejelentést tett az üzemanyagárakról – Leesik az állad tőle

Varga Mihály rendkívüli bejelentést tett az üzemanyagárakról – Leesik az állad tőle

Magyarországon az egyik legalacsonyabb az üzemanyagok adóterhe az Európai Unióban, a magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák.

A miniszter Facebook-bejegyzésében közzétett egy táblázatot a 95-ös benzin adóterhének arányáról az EU tagállamaiban, amelynek forrása az Európai Bizottság – írja az MTI. A táblázat szerint Magyarországon a 95-ös benzin adóterhének aránya 46 százalék, míg Ausztriában 52 százalék, Németországban 55 százalék, Szlovákiában és Csehországban 49 százalék, Lengyelországban pedig Magyarországhoz hasonlóan 46 százalék.

A legmagasabb a 95-ös benzin adóterhének aránya Finnországban, Görögországban, Írországban, Máltán és Olaszországban, mint az öt országban 56 százalék ez a mutató. A sor végén Románia és Bulgária áll 43 százalékkal, illetve Ciprus 44 százalékkal.

Nagy Márton a múlt héten bejelentette, hogy nem zárja ki a benzinárstop bevezetését. A nemzetgazdasági miniszter tudatta, hogy a kormány a héten tárgyal majd az üzemanyagárak kérdéséről. Nagy Márton azután jelentette be mindezt, hogy KSH közzétette, hogy a magyarországi átlagos benzinár 3,2 százalékkal meghaladja a régiós átlagár mértékét.