KezdőlapBelföldValós veszély! Akár 700 forintig is kúszhat a benzin átlagára

Valós veszély! Akár 700 forintig is kúszhat a benzin átlagára

A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint az üzemanyagadók csökkentése hatékonyabb megoldás lenne az árak mérséklésére, mint a kormány által kilátásba helyezett beavatkozás.

Az üzemanyagárak körüli vita újabb fordulatot vett, miután a kormány ismét felszólította a kereskedőket az árak csökkentésére. A szakma azonban más megoldást javasol a probléma kezelésére. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint az üzemanyagokat terhelő adók felülvizsgálata és csökkentése lenne a leghatékonyabb módja az árak azonnali mérséklésének.

A MÁSZ főtitkára elmondta, hogy az üzemanyag-kereskedelem egy összetett folyamat, amelynek végeredménye a töltőállomásokon látható kiskereskedelmi ár. Ez az ár számos tényezőtől függ, beleértve az alapanyag beszerzését, finomítását, szállítását és tárolását.

Grád kiemelte, hogy az adótartalom különösen jelentős szerepet játszik az árképzésben: „Ebben az egyik a legfontosabb maga az adótartam. Az az adóteher, illetve különböző fizetési kötelezettségek, amelyeket az üzemanyag-kereskedelemhez kapcsolt az adózási rendszer, üzemanyagtípusoktól eltérően, de jelen pillanatban megközelíti, vagy meg is haladja az ötven százalékot.”

Az ATV-nek nyilatkozó Holoda Attila enegergetikai szakértő is azon a véleményen van, hogy a kormány akkor avatkozna be a leghatékonyabban, ha az üzemanyagok áfatartalmát a környező országokban alkalmazott 20%-ra csökkentené.

A szakértő szerint az ársapka újbóli bevezetése akár újabb káoszhoz is vezethet, ugyanis meglátása szerint a MOL nem képest minden kiskereskedőt kiszolgálni, a nemzetközi szereplők pedig nem biztos, hogy másodjára is megértőek lennének egy ársapkával szemben.