KezdőlapBelföldVálasztások 2024 – Az átjelentkezéssel szavazók voksai nem "utaznak"

Választások 2024 – Az átjelentkezéssel szavazók voksai nem „utaznak”

A választópolgárnak május 31-éig kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa.

Ellentétben az országgyűlési választások gyakorlatával, a június 9-ei önkormányzati választáson átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek „utazó voksok”.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a választópolgár csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, és csak akkor, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt 30 nappal – a június 9-ei voksolás esetében február 11-ig – létesítette. Az önkormányzati választáson az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson.

A választópolgárnak május 31-éig kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. Eddig több mint 6 ezer választópolgár jelentkezett át tartózkodási helyére. A választó átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát, ha egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére, vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.

Az európai parlamenti képviselők választásán azonban a választópolgár korlátozás nélkül átjelentkezhet más magyarországi településre, ebben az esetben az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben adhatja le voksát az EP-választáson. Az átjelentkezett választópolgárok – akár tartózkodási helyükre, akár más településre jelentkeztek át – EP-s szavazólapjai sem „utaznak”, mivel az EP-választáson Magyarország egésze alkot egy választókerületet.