KezdőlapCímlapÜzent Orbán Viktor: később zárhatnak a boltok, később nyitnak az iskolák

Üzent Orbán Viktor: később zárhatnak a boltok, később nyitnak az iskolák

Nincs kétségem afelől, hogy Magyarországon szabad lesz a nyarunk – mondta péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott élő interjúban Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy ez egy nagyon nehéz időszak, a járvány legnehezebb heteit éljük. Ez annak köszönhető, hogy a brit variáns uralkodóvá vált, kiszorította a többi vírusvariánst. Ez a mutáns háromszor fertőzőbb és a fiatalokat is megtámadja. A jó hír, hogy az iskolák április 19-én nyithatnak ki.

– Még nyáron is lehetnek olyan szolgáltatások, rendezvények, melyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni, de ez elkerülhetetlen. Jó esélyünk van arra, hogy minden uniós országnál előbb legyen lehetőségünk szabadon élni. Most még nehéz időszak áll előttünk, de ezt át fogjuk vészelni – magyarázta Orbán Viktor. – Folyamatosan érkeznek vakcinaszállítmányok, annyit tudunk tenni, hogy minden nap Müller Cecília elmondja az aktuális információkat, péntekenként pedig én beszámolok a heti helyzetről. Az ezzel ellentétes híreknek senki ne adjon hitelt. A várandós nőket Pfizer vagy Moderna vakcinával lehet oltani, ezért arra kérjük őket is, hogy regisztráljanak.

Orbán szerint a regisztrált 65 év felettiek beoltására a nagyhéten vagy az azt követő héten kerülhet sor. Az iskolák esetében 102 ezer iskolai dolgozóról beszélünk, közülük 20 ezret már beoltottak. A fennmaradó dolgozó április 10-ig megjaphatja az első oltást, majd nyolc-kilenc nap várakozás után van esély arra, hogy az iskolák, óvodák április 19-én kinyithatnak – írta am Portfólio.

– A boltoknál át fogunk térni egy négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg – üzente Orbán Viktor.