2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Belföld Új, soha nem látott, sokkoló felvétel a Hableány tragédiájáról

Új, soha nem látott, sokkoló felvétel a Hableány tragédiájáról

Szakértők meghallgatásával és videofelvételek megtekintésével folytatódott a Hableány per tárgyalásának mai fordulója.

Mint ismert a budapesti Margit híd lábánál 2019. május 29-én ütközött össze a Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó. A Hableány fedélzetén egy dél-koreai turistacsoport utazott, a kétfős magyar személyzettel együtt. Hét embert még aznap este élve sikerült kimenteni a vízből, 27 áldozatot később találtak meg, 1 utas azonban soha nem kerül elő.

Most szakértők meghallgatásával és videofelvételek megtekintésével folytatódott a nagy érdeklődéssel kísért Hableány per tárgyalása. A bíróság határozott arról, hogy fenntartja a Viking Sigyn ukrán kapitányának Jurij C.-nek a bűnügyi felügyeletét. Ezután a tárgyalás baleset napján készült videofelvételek megtekintésével és az ezzel kapcsolatos szakértői vélemények meghallgatásával folytatódott. A tárgyalás során több felvételt is levetítettek, köztük azt is, melyet egy amerikai turista készített a Viking Sigyn, gyakorlatilag közvetlenül a baleset előtt.

A sokkoló videón tökéletesen hallható, ahogy a Viking utasai egyre hangosabban kiabálják angolul, hogy „Istenem, itt egy hajó! Istenem, istenem!” Az ütközés pillanata a felvétel 30. másodpercétől látható:

Az igazságügyi szakértő úgy vélte, hogy a Viking Sigyn kapitányának ebben a szituációban már tudnia kellett, hogy ütközni fognak. Az ütközés azonban akkor sem lett volna elkerülhető, ha a szállodahajó vagy a Hableány csökkenti a sebességet. A szakértő arra a kérdése, hogy mekkora távolságnak kellett volna lennie a két hajó között, hogy ne ütközzenek össze, nem tudott válaszolni.

Indirekt/Blikk