Napi fél-egy pohár bor fogyasztása jelentősen csökkentette a szívroham és stroke kockázatát.
A mediterrán étrend részeként fogyasztott mérsékelt mennyiségű bor jótékony hatással lehet a szív egészségére – derül ki egy új spanyol kutatásból. A tanulmány szerint a napi fél-egy pohár bor akár 50%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát az idősebb, veszélyeztetett csoportokban. Az eredmények azonban ellentmondásosak, és szakértők figyelmeztetnek a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire – írta a CNN.
A Barcelonai Egyetem kutatói által vezetett vizsgálat a mediterrán étrend és a mérsékelt borfogyasztás kapcsolatát tanulmányozta 60 év feletti, szívbetegség szempontjából veszélyeztetett egyének körében. A European Heart Journal-ben publikált eredmények szerint a napi fél-egy pohár bor fogyasztása jelentősen csökkentette a szívroham és stroke kockázatát.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy a szív egészségének megőrzésére sokkal biztonságosabb módszerek is léteznek, mint az alkoholfogyasztás. A kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres tesztmozgás, egészséges tesztsúly fenntartása és a dohányzás mellőzése mind hatékony eszközök a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.