KezdőlapCímlapTényleg betilthatják Európában a TikTok-ot? Már vizsgálódik az EU

Tényleg betilthatják Európában a TikTok-ot? Már vizsgálódik az EU

Az Európai Bizottság szóvivője hangsúlyozta, a vizsgálat nem vetít előre semmilyen következtetést.

Az Európai Unió hivatalos vizsgálatot indított a TikTok ellen, hogy felmérje, a vállalat megfelel-e a kiskorúak védelmére, valamint a digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvényi előírásoknak, beleértve az átláthatóság és adathozzáférés terén támasztott követelményeket is – írja a CNN.

A videós platformmal szembeni fellépés célja kettős: egyrészt szeretnék megállapítani, hogy a vállalat betartja-e a kiskorúak védelmére vonatkozó előírásokat, másrészt azt vizsgálják, hogy a videós platform eleget tesz-e a digitális szolgáltatásokra vonatkozó uniós törvény egyéb követelményeinek. Az Európai Bizottság szóvivője hangsúlyozta, a vizsgálat nem vetít előre semmilyen következtetést.

A ByteDance által tulajdonolt TikTok esetében az Európai Bizottság különös figyelmet fordít arra, hogy mennyire hatékonyan kezeli a felhasználói tartalomfüggőségre, valamint a kiskorúak magánéletének védelmét érintő kérdéseket.

A unis apparátus szerint ugyanis aggodalomra ad okot, hogy a TikTok által alkalmazott korhatár-ellenőrzési mechanizmusok nem biztos, hogy megfelelően működnek. Emellett a közeljövőben arra is fény derülhet, hogy a TikTok hogyan kezeli a platformon megjelenő hirdetéseket, és milyen mértékben biztosít hozzáférést az általa kezelt adatokhoz.

A TikTok képviselője az Európai Unió vizsgálatával kapcsolatban kiemelte, elkötelezettek a fiatal felhasználók védelme mellett, emellett készek mindenben együttműködni a vizsgálat során.