Országos ellenőrzést végez a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a kormányhivatalokkal együttműködve.
A vizsgálatok elsősorban a vendéglátóhelyeken, így a fagylaltozókban, strandbüfékben, valamint a nyári fesztiválok kitelepült egységeiben zajlanak. A szezonális ellenőrzések során a fesztiválokon a hatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírások betartására, valamint hangsúlyt kap a fogyasztók megfelelő tájékoztatása is. A fagylaltozókban és büfékben végzett vizsgálatok kiterjednek a gyártási folyamatokra, az alapanyagok származására és a higiéniai viszonyokra egyaránt.
Dr. Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke kiemelte, hogy „célunk nem csak a hiányosságok feltárása, hanem a jogszabályoknak megfelelő működés elősegítése is, annak érdekében, hogy a fogyasztók a nyári szezon idején biztonságosan, megbízható és szabályosan működő szolgáltatásokat vehessenek igénybe – elkerülve az esetleges kellemetlenségeket. Küldetésünk, hogy támogassuk a vállalkozások jogkövető magatartását a helyes utat megmutatva számukra, ezáltal pedig a vásárlói elégedettséget is növeljük a fogyasztói jogok érvényesítése mellett.”