Szakértők szerint a sült krumpli fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszióval és a szorongással.
A CNN jelentése szerint egy, a kínai Hangcsouban munkálkodó kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a sült ételek, különösen a sült krumpli gyakori fogyasztása 12 százalékkal magasabb szorongásos és 7 százalékkal magasabb depressziós kockázattal járt együtt, mint azoknál, akik nem fogyasztottak sült ételt.
Érdekesség, hogy a fiatal férfiak és a fiatalabb fogyasztók körében jóval szembetűnőbb volt az összefüggés: a PNAS folyóiratban megjelent tanulmányban a szakemberek rámutattak, a sült krumpli ismert kockázati tényezője az elhízásnak, a magas vérnyomásnak és más egészségügyi hatásoknak.
A tanulmányban összesen 140 728 embert vizsgáltak 11,3 éven keresztül. Miután kizárták azokat a résztvevőket, akiknél az első két évben depressziót diagnosztizáltak, összesen 8 294 esetben fedeztek fel szorongást és 12 735 esetben depressziót azoknál, akik sült krumplit fogyasztottak.