2021.08.02
Lehel
Kezdőlap Címlap Szörényi Levente az hitte, Bródy János volt a besúgó, ő jelent róla

Szörényi Levente az hitte, Bródy János volt a besúgó, ő jelent róla

A legendás Illés együttes vezetője nagyot tévedett, mikor azt hitte, hogy a barátja, zenésztársa Bródy János a besúgó.

Múlt vasárnap 7-én találkoztam Szörényi Leventével a Metro-klubban. Beszélgettünk most készülő lemezükről, mondta, hogy két számot lehúzott róla a Lemezgyár, az egyik a Good by London, amely szerinte a legnépszerűbb lett volna. Az Illés együttes tagjai a cenzúra ellen egységesen lépnek fel” – áll az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által nyilvánosságra hozott jelentésben.

Az irat arra is kitér, mi a feladata: Az ügynök továbbra is igyekezzék rendszeresen találkozni »Énekes«-sel, ismerje meg célkitűzéseit, további terveit.” Az irat elemzője szerint ekkor nem sikerült Szörényit és Bródyt összeveszíteni. A Blikk megkereste a legendás zenészt, aki emlékezett a történtekre.

Földbe gyökerezett a lábam, amikor kiderült, hogy belső körökből álnéven jelentenek rólam – mondta a Blikknek Szörényi. Eleinte Bródyra Jánosra is gyanakodott a környezetem, mert az első magyar Woodstock után egy kijelentése miatt házi őrizetbe került, ezzel zsarolhatóvá vált, de hamar kiderült az igazság. A besúgó jelentésének tartalmi elszólásaiból – például: „a feleségével meghívtam ebédre” – rájöttem, hogy Gara valójában Fogarasi János. A kitűnő zongorista barátomat azzal bízták meg, hogy bomlassza fel az Illés zenekart. Szerettem őt, jó zenész volt.

Nem ez volt az egyetlen kellemetlen meglepetés, amikor belepillantott az aktákba.

Dalos fedőnéven Vikidál Gyula azt jelentette rólam, hogy el akarom adni Amerikába az István a királyt, amiről szó sem volt – mondta ma már nevetve a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, aki egyik besúgót sem kérte számon. Sorsszerű, hogy amikor Vikidálról kiderült ügynöki múltja, Pilisszántón találkoztam vele a templomban egy kulturális műsorban. Fogarasival pedig megszakadt a kapcsolatom, 2001 nyarán az Illés–Omega–Metró Szuperkoncerten találkoztunk utoljára a színpadon. Mindketten úgy viselkedtek, mintha semmi nem történt volna.