KezdőlapBelföldSzerencsések az 1959-esek - Újraszámolják a nyugdíjukat, jön az extra emelésük

Szerencsések az 1959-esek – Újraszámolják a nyugdíjukat, jön az extra emelésük

Azok igényelhetik a magasabb összegű ellátást, akik korhatár előtti ellátásban részesültek és dolgoztak, majd a nyugdíjkorhatár elérésekor az ellátásuk öregségi nyugdíjba ment át.

A 2024-es valorizációs szorzószámok, amelyek az új nyugdíjak összegét határozzák meg, lehetőséget adnak a nyugellátás újraszámítására, de csak azok számára, akik dolgoztak nyugdíj előtt és az ellátásuk öregségi nyugdíjba vált át.

Az érintett korosztály: 2024-ben a 65 éves korhatárt elérő, 1959-ben született személyek, akik korhatár előtti ellátásban részesültek és mellette dolgoztak, újraszámítást igényelhetnek. A 2012 előtti időszakban többféle öregségi nyugdíj-típus létezett, mint például a hosszú szolgálati időre vagy hivatásos szolgálati jogviszonyra alapozott nyugdíjak.

A 2012. január 1-jétől érvényes szabályozás alapján a korhatár előtti ellátásokat a nyugdíjkorhatár eléréséig folyósítják, majd öregségi nyugdíjként változatlan összegben továbbítják. A korhatár előtti ellátás mellett a minimálbér tizennyolcszorosáig lehet dolgozni, ami járulékfizetéssel további szolgálati időt eredményez, ellentétben az öregségi nyugdíjasokkal.

Amennyiben a korhatár előtti ellátás ideje alatt valaki legalább egy év szolgálati időt gyűjt, nyugdíjkorhatár elérésekor, amikor a korhatár előtti ellátása öregségi nyugdíjba vált, újraszámíthatja nyugdíját, az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően ma már határidő nélkül kérhető. A nyugdíjkorhatár elérése után hat hónapig van lehetőség a nyugdíj összegének újraszámítására.

Indirekt/24.hu