2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Sokkoló: több millió amerikai kerülhet utcára a nem fizetett hitelek miatt

Sokkoló: több millió amerikai kerülhet utcára a nem fizetett hitelek miatt

Kilakoltatási hullám fenyeget az Egyesült Államokban a bérleti díjak elmaradása miatt, mivel rövidesen lejár a járvány miatt elrendelt moratórium – hívja fel a figyelmet a Harvard tanulmánya.

A kutatás a szövetségi statisztikai hivatal adatain alapszik. A kilakoltatástól vagy otthona elárverezésétől tartók többsége alacsony jövedelmű, vagy színesbőrű, ami tetézi a lakhatás terén egyébként is jelentkező egyenlőtlenségeket – idézte az amerikai ABC a jelentést.

2021 elején a bérlő háztartások 17 százaléka késve fizette a lakbért. A fekete bőrűek 29, a spanyolajkúak 21 és az ázsiai bérlők 18 maradt el a fizetéssel, míg a fehér bérlők 11 százaléka késett.

A jelentésben szerepel az is, hogy a világjárványt jövedelemvesztés nélkül átvészelők felvásárolják az eladásra kínált ingatlanokat, ami persze az árak emelkedésével járnak. És ez sokaknak elérhetetlenebbé teszi a megfizethető lakhatást.

A kutatók megjegyezték, hogy a faji különbségek továbbra is nagyok. A fehérek birtokában 2021 első negyedévében 28 százalékkal több ingatlan volt, részben a faji jövedelemkülönbség következtében.

Indirekt/Blikk