2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Belföld Rossz hír: az EU-ban sehol máshol nem nőttek annyira az árak, mint...

Rossz hír: az EU-ban sehol máshol nem nőttek annyira az árak, mint nálunk

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közzétett adatai szerint éves összehasonlításban – a májusi 2 százalék után – júniusban 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az eurózónában, míg az egész EU-ban az éves inflációs ütem 2,3 százalékról 2,2 százalékra lassult. Nálunk azonban Magyarországon 5,3 százalékkal nőttek az árak.

Gulyás Gergely

Ez a rossz adat a rangsor élére repítette Magyarországot. Hazánkat Lengyelország (4,1 százalék) és Észtország (3,7 százalék) követi, ami a növekedést illeti, csökkenést pedig csak Portugáliában mértek (0,6 százalék).

A magyar adatról a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely egyébként a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a magas infláció csak átmeneti, és azt remélik, hogy a jegybank tudja kezelni a helyzetet a monetáris politika eszközeivel. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint 2021-ben az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál – az április végén az EU-nak megküldött konvergenciaprogramban 3,6 százalékos éves inflációt várt a kormány 2021-re. Mindeközben például a Raiffeisen elemzői például éves átlagban már 4,7 százalékos inflációt várnak – írta az Index.