KezdőlapBelföldRendhagyó kormányátalakítás! A miniszterek maradtak, csak a hatáskörüket alakította át Orbán Viktor

Rendhagyó kormányátalakítás! A miniszterek maradtak, csak a hatáskörüket alakította át Orbán Viktor

Számos feladatot Rogán Antal vett át Pintér Sándortól, Nagy Márton pedig Szijjártó Péter helyett dönthet több kérdésben.

Egy kedd este megjelent kormányrendelet olyan hagyományos belügyi feladatokat vesz el Pintér Sándor belügyminisztertől, és ad át Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása. Rogán hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is – írta a hvg.hu.

A július 2-án megjelent Magyar Közlöny szerint tehát a belügy helyett az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül a vízgazdálkodás, kivéve a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmény engedélyezését, és a vízvédelem, ideértve a vízügyi igazgatási szervek irányítását, a víziközmű-szolgáltatást, a települési szennyvízelvezetés szabályozását.

Emellett Lázár János építési és közlekedési miniszter egyik jogkörét is átadják Lantos Csaba energiaügyi miniszternek: az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatok tekintetében ő lesz a kormány építésgazdaságért felelős tagja.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter lesz felelős az űrtechnológiáért, a terület korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez tartozott. Tuzson Bence igazságügyi miniszternek a fogyasztóvédelmet kell átadnia a nemzetgazdasági tárcához. Nagy Márton dolga lesz stratégiát alkotni és finanszírozási feladatokat ellátni a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek (ezt a kormány újabban hivatalos iratokban, így ebben a rendeletben is „kifektetésnek” nevezi) elősegítésére.

Szijjártó Péter még két hatáskört veszít el: ezentúl nem ő, hanem a nemzetgazdasági miniszter határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel, és a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait sem ő gyakorolja, hanem Nagy Márton. Viszont egy kormányhatározat 10 milliárd forinttal megemelte a külképviseletek igazgatására fordítható összeget, az összeget a Nemzeti Vagyonkezelő állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokra szánt keretéből vették el.

– A kormányrendeletek többségéhez nem szoktak indoklást adni, és amelyikhez mégis, az általában egy-két nappal a jogszabály után jelenik meg. Ezért egyelőre nem lehet ismerni a feladat-átcsoportosítások okát, amelyek bizonyára jelentős személyi mozgásokkal járnak majd az érintett minisztériumok között – írta a hvg.hu.