2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Rakonczay Gábor az életét ismét kockára téve átevezné az Atlanti-óceánt

Rakonczay Gábor az életét ismét kockára téve átevezné az Atlanti-óceánt

A sokszoros magyar rekorder, extrémsportoló a januári sikertelen kísérletét követően decemberben ismét nekivág az Atalanti-óceánnak, hogy az általa épített speciális SUP fedélzetén átevezze a nagy vizet.

Az első hallásra is őrült ötlet nem egyedülálló, bár ahogy azt Rakonczay megoldaná, na, az világviszonylatban is annak számít. Ugyanis egy kabin nélküli deszkán tenné meg az 5200 kilométeres utat a nyílt óceánon. Idén, januárban már nekivágott ennekl az embertpróbáló feladatnak, de akkor a járműve tőkesúlya megsérült, emiatt fel kellett adnia a vállalását.

– Januárban a tőkesúly felfüggesztése megsérült, és három nap után vissza kellett térnem. Ez pont az a határ volt, hogy még vissza lehetett jönni a szigetre, biztonságosan fel lehetett adni az utat – mondta Rakonczay az m4 műsorában. De ki ez az ember, aki ilyen embertpróbáló útra vállalkozik?

– Az Antarktiszon 917 kilométert gyalogoltam 44 nap alatt, ami fizikailag eddig magasan a legmegterhelőbb expedícióm volt. De veszélyességi faktorban egyértelműen ez a mostani lesz az, amelyik kimagaslik a többi közül. Korábban már kétszer áteveztem az Atlanti-óceánt, 2007-ben párosban, majd 2012-ben szólóban. Az egy 77 napos út volt, ami súrolta a kivitelezhetőség határait, és akkor nem is gondoltam volna, hogy ez egy kabin nélküli hajóval is megvalósítható – nyilatkozta Rakonczay, aki egy expedíciója során három társával az Antarktiszon elgyalogolt a Déli-sarkig. Futóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, ilyen volt a 680 kilométeres országfutás, vagy a tengerszintről felfutás a Mont Blanc-ra.

Rakonczay Gábor december 17-én, csdütörtökön indul a Kanári-szigetekre, majd a kijavított SUP-pal januárban nekivág az óceánnak. Úgy számol, hogy körülbelül 60-65 nap alatt legyőzi az 5200 kilométeres távot és Antigua szigetén kikötve beírja magát Guinnes Rekordok Könyvébe.