KezdőlapCímlapPutyin örömtáncot lejt Marine Le Pen választási sikere miatt

Putyin örömtáncot lejt Marine Le Pen választási sikere miatt

A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülést már többször vádolták azzal, hogy szoros kapcsolatot ápol az orosz vezetéssel.

Emmanuel Macron számára hatalmas kudarccal zárult a francia parlamenti választások első fordulója, míg Marine Le Pen hatalmasat tarolt. A Le Pen fémjelezte szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) – az urnazárás után közzétett exit poll adatokkal egybehangzóan – a leadott szavazatok 33 százalékát szerezte meg Franciaországban, a vasárnapi előrehozott parlamenti választás első fordulójában. Az Új Népfront (NFP) nevű szélsőbaloldali szövetség 28 százalékkal a második, az Emmanuel Macron francia elnök fémjelezte párt, az Újjászületés (RE) vezette szövetség pedig 20 százalékkal a harmadik helyen végzett.

„Az első forduló eredményei egészében az Európában tapasztalható tendenciákat jelzik. Várjuk a második fordulót, de máris többé-kevésbé világos számunkra, hogy a franciák kiket részesítenek előnyben” – fogalmazott Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

A Nemzeti Tömörülést a múltban többször is vádolták azzal, hogy szoros kapcsolatot ápol az orosz vezetéssel. A párt több millió eurós kölcsönt vett fel 2014-ben az Első Cseh-Orosz Banktól. Le Pen orosznak ismerte el a 2014-ben elfoglalt, dél-ukrajnai Krím félszigetet. A párt által a parlamentnek tavaly tett jelentésből az is kiderült, hogy az RN vezetői még az ukrajnai háború kitörése előtt az orosz megszállás alatt lévő Krímbe és Donyeck megyébe látogattak.