KezdőlapCímlapPutyin kijelölte az utódát egykori testőre személyében

Putyin kijelölte az utódát egykori testőre személyében

Az elnök kinevezte az orosz államtanács élére volt testőrét, Alekszej Gyumint.

Vlagyimir Putyin a jelenlegi jogszabályok szerint 2036-ig maradhat Oroszország elnöke, ekkorra a politikus 83 éves lesz. Talán ezért foglalkoztatja az utódlási kérdés. A Sky News megírta, hogy az elnök kinevezte az orosz államtanács élére volt testőrét, Alekszej Gyumint. Az orosz elit köreiben állítólag már elterjedt a pletyka: Gyumin lehet Putyin utódja. 

„Az orosz eliten belül mindenki Gyumin kinevezéséről beszél. Lényegében megerősítették, hogy ő lesz Oroszország következő elnöke, ő Putyin választása” – idézi a lap Szergej Markovot, a Kreml volt tanácsadóját.

Alekszej Gyumin Vlagyimir Putyin elnök testőre volt, de az elmúlt néhány hónapban magasabbnál magasabb pozíciókat kapott Putyintól – írja a Portfolio. Kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt például kinevezte Gyumint az orosz hadiipar felügyeletéért felelős vezetőnek.

Az orosz vezetés egyáltalán nem kommentálta a pletykákat. A Sky News hangsúlyozza: az utódlás kérdése érzékeny téma Oroszországban, az esetleges utód pedig egyszerre kihívóként is értelmezhető, aki veszélyt jelent az elnök hatalmára nézve.