2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Putyin egy yachton bulizott, miközben a Wagner Moszkva felé közeledett

Putyin egy yachton bulizott, miközben a Wagner Moszkva felé közeledett

Az orosz elnök egy fogadáson vett részt Jurij Kovalcsuk jachtján, akit az egyik legbefolyásosabb orosz oligarchának tartanak.

Vlagyimir Putyin június 24-én, azaz a Wagner-lázadás napján éppen Szentpéterváron tartózkodott, ahol részt vett a hagyományos Vörös Vitorlák Fesztiválján. Eközben a Wagner zsoldoshadsereg haderői már 200 kilométerre voltak Moszkvától, de ezzel mit sem foglalkozott a legfrissebb állítások szerint az orosz elnök.

Sokan azt hitték, hogy amikor repülőre szállt, akkor a menekülés volt Putyin célja, ám kiderült, inkább szórakozni indult a szülővárosába. Az orosz elnök egy fogadáson vett részt Jurij Kovalcsuk jachtján, akit az egyik legbefolyásosabb orosz oligarchának tartanak.

Egy külföldön élő orosz író-újságíró, Mihail Zigar  számolt be minderről, aki továbbra is jó kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországban. Zigar szerint maga Putyin is hibás azért, hogy az események kicsúsztak a kezéből, ugyanis korábban ő maga bátorította a Wagner-vezért arra, hogy széles körben toborozzon embereket az ukrajnai háborúra. Emellett azt kérte tőle, hogy egységei vezető pozíciót foglaljanak el a harcmezőn, különösen a Bahmutért vívott csatákban.

Az elnök környezetéből származó informátor szerint Putyin könnyedén megakadályozhatta volna a felkelést, ha csak beszélt volna Prigozsinnal, vagy utasított volna valakit a kormányból, hogy tegye meg a nevében. De a Kremlben nem fogadták, ezért belevágott az elvetélt felkelésbe.