KezdőlapCímlapProfiboksz: Fury mégsem verhetetlen, Uszik egyesítette a királykategória vb-öveit

Profiboksz: Fury mégsem verhetetlen, Uszik egyesítette a királykategória vb-öveit

Az ukrán bunyós a cirkálósúly után a nehézsúlyban is vitathatatlan bajnok lett.

Az év egyik leginkább várt mérkőzésére került sor Rijádban, ahol a WBC nehézsúlyú világbajnoka, a 35 éves brit Tyson Fury (34-1-1, 24 KO) és a WBO, IBF, WBA, IBO öveket őrző 37 éves ukrán Olekszandr Uszik (22-0-0, 14 KO) csapott össze egymással, hogy egyesítse a kategória legfontosabb címeit. A két öklöző péntek mérlegre állt, és míg a brit Fury alatt 262 fontot (kb. 118.84 kg, legutóbb 125.96) mutatott a műszer – nagyon régen mért be ilyen „karcsún” a brit –, addig ukrán riválisa 233.5 fonttal (kb. 101.38 kg, legutóbb 100.2 kg) zárta a procedúrát.

Első ízben lehettünk tanúi olyan nehézsúlyú csatának, amelynek 4 komoly szervezet öve is a tétje volt, és több mint 24 éve nem volt a királykategóriának vitathatatlan bajnoka, és utólag már elmondható, joggal hozta össze a sors a brit Furyt és az ukrán Uszikot – számolt be a profiboksz.hu.

A két klasszis feledhetetlen csatát vívott egymással, olyat, amit az ökölvívást kedvelők vélhetően nem felejtenek el egyhamar. A 7. menetig Fury egyszerűen leiskolázta az ukránt, ültek a testütései, illetve a felütései, és ha néha-néha nem a közönségnek bokszolt volna, talán idő előtt be is fejezhette volna a meccset.

Azonban Uszik valami elképesztő akarterővel, mélyről felkapaszkodva magához tért, és a 8. felvonástól elkezdett pontos, kemény találatokat célba juttatni, ráadásul az egyik ütésétől eltört Fury orra. Az igazi fordulópont a 9. menetben jött el: a lőtávot megtaláló Uszik látványosan megrendítette Furyt, akinek a talpa alól elkezdett kifolyni a talaj, és szédelegve próbált kimenekülni a helyzetből. A drámai, döbbenetes akció szó szerint a köteleken akadt meg, ugyanis a vezetőbíró a felvonás legvégén rászámolt a szorító szélén eső-kelő, de álló Furyra!

Ekkor úgy nézett ki, hogy az ukrán zárja le a fantasztikus ringcsatát, ám jött az újabb fordulat. Most a brit jött vissza a meccsbe, és a hátralévő három menetben mindketten ütötték-vágták a másikat, mert érezték, van esélyük a győzelemre. Kiütni egyikük sem tudta a másikat, így jöhettek a pontozók. Craig Metcalfe Fury mellett tette le a voksait (114-113), Mike Fitzgerald (114-113) és Manuel Oliver Palomo (115-112) viszont Uszik mellett, így megosztott döntéssel a 37 éves, fordított alapállású ukrán klasszis ülhetett fel a cirkáló után nehézsúlyban is a kategória trónjára! Fury ugyan elveszítette a veretlenségét, azonban már most dörzsölhetik a szurkolók a kezüket, ugyanis a szerződés szerint ősszel jöhet a visszavágó.