Ma már bárki számára hozzáférhetőek a tojásfehérje-alapú, tehát proteindús és zsírmentes tejtermék helyettesítők
Ki ne érezné néha, hogy „mielőtt beülök a volán mögé, be kéne vinnem egy kis koffeint”? Vagy jó lenne szombat reggel a hintaágyban elkortyolgatni egy élénkítő finomságot. És azt is valljuk be őszintén, legtöbbször ilyenkor nem egy keserű dupla eszpresszó vágyunk, persze tisztelet a kivételnek, hanem egy, az ízlelőbimbónkat krémesen ölelő lattére, machinátora vagy cappuccinora. Na de mi a helyzet a tejmentesen táplálkozókkal, a tejfehérje-allergiásokkal, a laktóz- érzékenyekkel, a paleosokkal. Számukra is van megoldás?
Egy magyar innovációnak köszönhetően ma már bárki számára hozzáférhetőek a tojásfehérje-alapú, tehát proteindús és zsírmentes tejtermék helyettesítők. Közöttük pedig található a tejmentes tejeskávé-alternatíva is.
„A ToTu kávé italban a tejet egy ízben, küllemben összetéveszthetőségig hasonlító tojásfehérjéből készült helyettesítővel pótoltuk. A tejmentesen táplálkozóknak ideális alternatívát nyújt. Ráadásul a tojásfehérje zsírt, szénhidrátot sem tartalmaz, így a sportolók, diétázók is bátrabban fogyaszthatják ezt a különleges, proteindús „latte”-t. Tehát ez egy igazi mentes finomság, ami azt jelenti, hogy tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes. Ugyanakkor az ízélmény és a koffeintartalom megmarad, az élvezeti érték állandósága az egyik fő szempont volt a fejlesztések során.” – mondta el Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, a ToTu termékcsalád fejlesztésével foglalkozik.
Kávés tekercs
A ToTu kávé ital ráadásul a konyhában különböző kávés ételek elkészítésénél is kiválóan alkalmazható. Konyha-technikailag is megegyező a felhasználhatósága a latteval. Próbáljátok ki bátran a tejmentes, na de annál inkább tojásfehérjés paleo (tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukormentes, paleo) kávés tekercset, aminek a receptjét most megosztjuk veletek.
Hozzávalók.
a tésztához:
5 tojás
5 dkg eritrit
4 dkg őrölt mandula
1 dkg holland kakaó
só
a kávékrémhez:
3,5 dl Totu kávé ital
5 tojássárgája
10 gramm zselatin
5 dkg eritrit
A kávékrémet készítjük el először (akár előző nap is elkészíthetjük). A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg szinte meg nem dermed hűtőszekrénybe tesszük (ha keményre dermedne turmixoljuk át!).
A tésztához a tojásokból csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk az eritrittel és kakaóval elkevert mandulát. Sütőpapíros lemezre kenjük a masszát, majd 180°C 14 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük. Lehúzzuk a papírt. Megkenjük a krémmel. Rolád szerűen feltekerjük. A hűtőbe téve hagyjuk a krémet teljesen megdermedni.
Habos paleo kávé
A ToTu termékcsalád többi tagja is hasznos lehet a kávézásnál. Például tejmentes „tejhab” is elkészíthető belőle. Kóstoljátok meg a mentes habos kávét is!
Hozzávalók:
a kedvenc kávénk a szokásos módon elkészítve
a habhoz:
20 dkg ToTu extrán krémes
1/2 dl víz
2-3 teáskanál porrá őrölt eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
1/4 vaníliarúd kikapart magjai
A hab hozzávalóit összekeverjük, habszifonba töltjük és a továbbiakban a gyártó utasításai szerint járunk el (nekem 2 patron kellett ahhoz, hogy kemény legyen a hab). Végül a kávé tetejére habrózsát formázunk belőle. Lehetne még kakaóval vagy fahéjjal megszórni, természetesen mindenkinek a maga ízlése szerint, illetve akár magát a habot is ízesíthetjük, mielőtt a szifonba tesszük. Fél liter hab lesz ebből a mennyiségből.