KezdőlapBelföldPróbáld ki a tejmentes „tejeskávét”! Azonnal lájkolod egy életre

Próbáld ki a tejmentes „tejeskávét”! Azonnal lájkolod egy életre

Ma már bárki számára hozzáférhetőek a tojásfehérje-alapú, tehát proteindús és zsírmentes tejtermék helyettesítők

Ki ne érezné néha, hogy „mielőtt beülök a volán mögé, be kéne vinnem egy kis koffeint”? Vagy jó lenne szombat reggel a hintaágyban elkortyolgatni egy élénkítő finomságot. És azt is valljuk be őszintén, legtöbbször ilyenkor nem egy keserű dupla eszpresszó vágyunk, persze tisztelet a kivételnek, hanem egy, az ízlelőbimbónkat krémesen ölelő lattére, machinátora vagy cappuccinora. Na de mi a helyzet a tejmentesen táplálkozókkal, a tejfehérje-allergiásokkal, a laktóz- érzékenyekkel, a paleosokkal. Számukra is van megoldás?

Egy magyar innovációnak köszönhetően ma már bárki számára hozzáférhetőek a tojásfehérje-alapú, tehát proteindús és zsírmentes tejtermék helyettesítők. Közöttük pedig található a tejmentes tejeskávé-alternatíva is.

„A ToTu kávé italban a tejet egy ízben, küllemben összetéveszthetőségig hasonlító tojásfehérjéből készült helyettesítővel pótoltuk. A tejmentesen táplálkozóknak ideális alternatívát nyújt. Ráadásul a tojásfehérje zsírt, szénhidrátot sem tartalmaz, így a sportolók, diétázók is bátrabban fogyaszthatják ezt a különleges, proteindús „latte”-t. Tehát ez egy igazi mentes finomság, ami azt jelenti, hogy tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes. Ugyanakkor az ízélmény és a koffeintartalom megmarad, az élvezeti érték állandósága az egyik fő szempont volt a fejlesztések során.” – mondta el Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, a ToTu termékcsalád fejlesztésével foglalkozik.

Kávés tekercs

A ToTu kávé ital ráadásul a konyhában különböző kávés ételek elkészítésénél is kiválóan alkalmazható. Konyha-technikailag is megegyező a felhasználhatósága a latteval. Próbáljátok ki bátran a tejmentes, na de annál inkább tojásfehérjés paleo (tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukormentes, paleo) kávés tekercset, aminek a receptjét most megosztjuk veletek.

Hozzávalók.

a tésztához:

5 tojás

5 dkg eritrit

4 dkg őrölt mandula

1 dkg holland kakaó

a kávékrémhez:

3,5 dl Totu kávé ital

5 tojássárgája

10 gramm zselatin

5 dkg eritrit

A kávékrémet készítjük el először (akár előző nap is elkészíthetjük). A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg szinte meg nem dermed hűtőszekrénybe tesszük (ha keményre dermedne turmixoljuk át!).

A tésztához a tojásokból csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk az eritrittel és kakaóval elkevert mandulát. Sütőpapíros lemezre kenjük a masszát, majd 180°C 14 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük. Lehúzzuk a papírt. Megkenjük a krémmel. Rolád szerűen feltekerjük. A hűtőbe téve hagyjuk a krémet teljesen megdermedni.

Habos paleo kávé

A ToTu termékcsalád többi tagja is hasznos lehet a kávézásnál. Például tejmentes „tejhab” is elkészíthető belőle. Kóstoljátok meg a mentes habos kávét is!

Hozzávalók:

a kedvenc kávénk a szokásos módon elkészítve

a habhoz:

20 dkg ToTu extrán krémes

1/2 dl víz

2-3 teáskanál porrá őrölt eritrit (xilit vagy nyírfacukor)

1/4 vaníliarúd kikapart magjai

A hab hozzávalóit összekeverjük, habszifonba töltjük és a továbbiakban a gyártó utasításai szerint járunk el (nekem 2 patron kellett ahhoz, hogy kemény legyen a hab). Végül a kávé tetejére habrózsát formázunk belőle. Lehetne még kakaóval vagy fahéjjal megszórni, természetesen mindenkinek a maga ízlése szerint, illetve akár magát a habot is ízesíthetjük, mielőtt a szifonba tesszük. Fél liter hab lesz ebből a mennyiségből.