2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Özönvíz, jég, villámcsapás, a fél országot elverte és megbénította a vihar

Özönvíz, jég, villámcsapás, a fél országot elverte és megbénította a vihar

A tegnapi viharban több településen is mandarin-, golflabda- vagy dióméretű jégdarabok hullottak az égből. Az ítéletidőben Budapesten térdig ért a víz, még a BKV-buszon is hömpölygött. Egy baranyai településen 200 ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kár több száz millió forintos is lehet.

Fotó: MTI

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy több mint 150 esethez riasztották a tűzoltókat, a legtöbbször Budapesten, Komárom-Esztergom és Baranya megyében. Jellemzően letört faágak és kidőlt fák miatt, de számos helyen a felgyülemlett csapadék, illetve a jégeső is gondot okozott. Budapesten a XVI. és a XX. kerületben, valamint Szentendrén egy-egy épület teteje is kigyulladt villámcsapás következtében. Szabadszálláson és a főváros XVI. kerületében villámcsapás miatt kigyulladt fát is oltaniuk kellett a tűzoltóknak. Több helyen elektromos vezetékek is elszakadtak a viharban, így áramkimaradások is voltak.

A tegnapi ítéltidőben Tatán és Békásmegyeren tojásnagyságú jégdarabokról és özönvízszerű esőről készítettek felvételt, míg Budapesten a Vígszínháznál, a Pannónia utca és a Szent István körút sarkánál egy hatalmas fát csavart ki a szél, amely több járókelőt is megsebesített: volt olyan, akiről a pólót tépték le a zuhanó ágak, mást pedig megkarcoltak, maga alá azonban senkit sem temetett szerencsére.

A főváros közlekedését gyakorlatilag megbénította a vihar, a csatornák nem bírták a hirtelen jött esőt elvezetni, ezért állt a víz az utcákon. Jó néhány BKV-járat úgy, ahogy van, feladta a küzdelmet, több buszban is hömpölygött a víz. A Kőbányai út-Könyves Kálmán körút felüljáró alatti útszakaszon is lehetett volna csónakázni. A Népligetnél az 1-es villamos sofőrje azt közölte az utasokkal, hogy sem ő, sem pótlóbusz nem tud ott átmenni, így legjobb, ha az utasok vagy más útvonalat választanak, vagy átgázolnak a vízen.

A Mávinform azt közölte: a heves zivatarban a kelenföldi pályaudvaron felsővezeték-szakadás történt. Emiatt a Budapest-Biatorbágy, a Budapest-Tárnok, a Budapest-Érd vonalszakaszon tartós zárlat nehezítette a vonatforgalmat. Hatalmas pusztítást végzett a vihar egy baranyai településen: 200 ház vált lakhatatlanná Sellyén.

Az anyagi károkat egyelőre felbecsülni sem lehet, de szakértők szerint több száz milliós lehet.

Szombaton a Dunától keletre elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, ezeket jellemzően felhőszakadás kísérheti. Zivatarveszély miatt szombatra már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.