2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Összeomlás szélén az amerikai egészségügy a negyedik hullám miatt

Összeomlás szélén az amerikai egészségügy a negyedik hullám miatt

A delta variáns szinte megállíthatatlanul terjed az Egyesült Államok keleti partján.

A CNN szerint Florida államban több kórház is az összeomlás szélére került az újra felerősödő koronavírus-járvány, valamint a kórházak hiányos személyzete miatt. A Covid miatt kezelésre szorulók száma már 13 százalékkal felülmúlja az eddig tapasztalt csúcsot, ami tavaly nyáron detektáltak az orvosok.

Mivel gyakorlatilag minden kórházi osztály tele van a koronavírus fertőzésben szenvedő betegekkel, így nem jut hely a más betegséggel érkező páciensek kezelésére. A műtők leálltak, vagy csak akadozva tudják például a balesetet szenvedők sérüléseit megoperálni. De a koronavírusos betegek ellátása sem zökkenőmentes, mivel Florida állam kórházainak nagy részében, mintegy 60 százalékukban kritikus szintű orvos- és nővérhiány lépett fel. Ezért a kórházigazgatók fejvadász cégeket bíznak meg orvosok toborzására a többi államból.

Floridához hasonló krízis van Utah államban is, de a Texas állambeli Houston egyik kórházának igazgatója szerint 12 óra alatt több koronavírusos beteget láttak el mint az előző hónapban összesen.

A delta variáns terjedését nagyban segíti, hogy az ország fele, nagyjából 166 millió ember még nem vette fel a vakcinát és a statisztikák szerint a kórházi kezelésre szoruló betegek túlnyomó többsége sincs beoltva a vírus ellen. Közben Floridában már teljes kapacitással, korlátozások nélkül megy a Disney World, és a tervek szerint hamarosan újra vízre szállnak az óceánjáró üdülőhajók elindításával is.

Indirekt/Blikk