2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Címlap Önt is érdekelheti: 16 egzotikus lakatlan sziget keresi új gazdáját

Önt is érdekelheti: 16 egzotikus lakatlan sziget keresi új gazdáját

A Maldív-szigetek elárverezi a fennhatósága alá tartozó több mint ezer – többnyire lakatlan – sziget közül tizenhatnak a bérleti jogát.

Az új bérlők 50 évre kaphatják meg a szigetek használati jogát, egyetlen feltétel, hogy azokon legalább százszobás hoteleket kell létesíteniük az Indiai-óceánon fekvő területen. Az intézkedéstől a turizmus fellendülését remélik a koronavírus-járványt követően. Az ár, ha nem is baráti, de nem megfizethetetlen. Az egyik kisebb, 1,2 hektáros sziget már 210 ezer dollárért (60 millió forint) megvásárolható, míg egy 10,4 hektár alapterületű sziget kikiáltási ára már 1,5 millió dollár (428 millió forint).

A vételi ajánlatokat június 10-ig várják. Az árverésen ugyanakkor nem feltétlenül a legmagasabb ajánlatot tevő nyer. A bérleti jog odaítéléséhez egy pontrendszert is bevezettek, így a legmagasabb ajánlat 60 pontot ér, 20 pont szerezhető, ha a szállodák munkatársainak legalább 70 százalékát a helyi munkaerőből toborozzák 5 százalékos női kvóta mellett, illetve további tíz pont jár, ha valaki befizet a kormányzat turisztikai alapjába. A turisztikai tárca saját közlése szerint további 3700 szállodai szobát és ezzel összefüggésben 370 millió dollár (105 milliárd forint) befektetést remél a projekttől az elkövetkező három évben – írta a Firstclass.