KezdőlapBelföldOkos és tehetséges: ő Gyufa, a tűzvizsgáló kutya, aki akár egy csepp...

Okos és tehetséges: ő Gyufa, a tűzvizsgáló kutya, aki akár egy csepp benzint is kiszimatol

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálatának legifjabb munkatársa Gyufa már 5 hónapja éli mindennapjait a csapattal.

Fotó: youtube.com

A mentőkutyás szolgálatnál dolgozó vizslák akár egy csepp benzint is kitudnak szimatolni egy bűncselekmény helyszínén. A legújabb ifjoncot, Gyufát, egy szuperszimat rangidős eb tanítja be. „A tűzvizsgáló kutyák feladata, hogy olyan káreseteknél, ahol a kolléga szándékosságra gyanakszik, ott megmutatja, hogy van-e égésgyorsító anyag a helyszínen” – mondta a Borsnak Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós, a kutyás szolgálat vezetője. Hozzátette, hogy a négylábú kollégákat több szinten is vizsgáztatják, a fiatalabbakat pedig töretlenül képzik. Ezekkel a kutyákkal folyamatosan dolgoznak a hazai káreseteknél, és tűzvizsgáló, illetve személykereső kutyáik is vannak. Sarolta elárulta, hogy a drótszőrű vizslák nagyon beváltak nekik, hiszen fontos, hogy szociálisak legyenek, nem félhetnek és nem lehetnek agresszívak, mert sok ember között dolgoznak.

A szolgálat azért is szeret vizslákkal, vadászkutyákkal dolgozni, mert ösztönös az orrhasználatuk és nagyon jól motiválhatóak. „Mi arra kondicionáljuk a kutyáinkat, Gyufát is, hogy imádják ezt a munkát, imádjanak keresni, amiért persze jár mindig a jutalomfalat, ami lehet virsli, csirkenyak, vagy a labda. Neki ez a nap 24 órájában öröm, és nem terhelés. A tűzvizsgáló kutyákat a gyakorlatban képezzük, Gyufa jár velünk éles helyszínekre, amikor Kabos végez a munkával, jön ő, de neki ott még csak a játék a feladata. De már most látszik, hogy nagyon tehetséges!” – mondta Sarolta – írta a Bors.