KezdőlapBelföldOdavagy az epres sütikért? Készítsd el őket, itt vannak a nyerő receptek!

Odavagy az epres sütikért? Készítsd el őket, itt vannak a nyerő receptek!

Két igazán összetett és különleges epres, tejmentesen „túrós” finomságot ajánlunk mindenki figyelmébe.

Mindenki szereti az epret és a túrós sütiket, azonban sokan kényszerülnek különböző okokból tejmentes táplálkozásra. Itt van pár megoldás! Lehetne ez a mottója a most bemutatott két receptnek. Azonban van még egy különlegességük. Szinte mindenki az egyszerűségre, és gyorsaságra törekszik, az ilyen receptek kerülnek fel többségében a különböző weboldalakra is.

Azonban most Dr. Németh Csaba és a ToTu csapata, akik proteindús tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítőket fejlesztenek, két igazán összetett és különleges epres, tejmentesen „túrós” finomságot hozott el nektek, amit főként konyhában már jártas otthoni finomsággyárosoknak szánnak.

A ToTu-s epres szelet receptje és elkészítése

Hozzávalók:

a piskótához: 6 db tojás, 6 dkg eritrit, 6 dkg őrölt mandula, 1 dkg holland kakaó, só

az epres krémhez: 60 dkg Totu Rögös, 7-10 dkg eritrit (lehet több is), 1 bio citrom vagy narancs leve és héja, fél dl forró víz, 1,5 dkg zselatin, 30 dkg nagyobb szemű eper

az epres puhazseléhez: 40 dkg epervelő (szitán áttört eper), 1 evőkanál citromlé, 5 dkg eritrit, 5 gramm pektin

a fehér csokis réteghez: 2 dl kókuszkrém, 8 dkg paleo fehér csokoládé, 5 dkg kókuszolaj, 5 g por zselatin

A piskótához a tojásfehérjéből, csipetnyi sóval, kemény habot verünk. A verést folytatva egyesével hozzáadjuk a sárgájákat is. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mandula és eritrit keverékét. Sütőpapíros lemezre (gáztepsi) két darab 25 x 25 cm-es téglalapot kenünk. A tetejükre vékonyan rászitáljuk a kakaóport, majd 180°C-os sütőben 14 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Lehúzzuk róluk a papírt. Az egyik lapot a kakaós felével felfele, a méretének megfelelő keret aljába tesszük (én brownie formába raktam). Ráöntjük az epres krém felét, amihez a zselatint feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval együtt egyneműre turmixoljuk. Fagyasztóba tesszük dermedni.

Ezalatt elkészítjük az epres puha zselét, amihez az epevelőt a citromlével, közepes lángon pár perc alatt felfőzzük. Hozzáadjuk a pektinnel elkevert édesítőt. 2 percig forraljuk. Kihűtjük. 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A megkötött epres krémre simítjuk, majd visszatesszük a fagyasztóba. Ha ez a réteg is megdermedt (nem kell megfagynia) akkor rásimítjuk a maradék epres krémet. Erre fektetjük kakaós felével lefelé a megmaradt piskótalapot. Ráöntjük a fehér csokis krémet, amihez valamennyi hozzávalóját, közepes lángon, habverővel kevergetve, egyneműre melegítünk. A tetejére egy zacskó sarkából vékony csíkban rácsorgatjuk a félretett eperzselét, majd kés élével mintákat húzunk belőlük. Hűtőbe téve pár órán át (még jobb, ha egész éjszaka) dermesztjük.

Az epres buboréktorta receptje és elkészítése

Hozzávalók:

az epres puhazseléhez: 35 dkg epervelő (szitán áttört eper), 1 evőkanál citromlé, 5 dkg eritrit, 4 g pektin

a piskótához: 3 tojás, 3 dkg darált mandula, 3 dkg eritrit, csipet só

a pisztáciás krémhez: 60 dkg ToTu Rögös, 2 dl kókuszkrém, 10 dkg eritrit, 1 bio citrom leve és reszelt héja, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 5 dkg folyékony kókuszolaj, 6 lapzselatin (vagy 1 dkg por), 1 dl forró víz, 5 dkg durvára vágott zöld pisztácia

az eperzseléhez: 10 dkg epervelő (szitán áttört eper), 1 evőkanál citromlé, 2 dkg eritrit

3 g zselatin

Az epres puhazseléhez az epevelőt a citromlével, közepes lángon pár perc alatt felfőzzük. Hozzáadjuk a pektinnel elkevert édesítőt. 2 percig forraljuk. 16 cm-s, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük. Kifagyasztjuk.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát is. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a mandulás tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros tepsire 22 cm-es, kerek tortalapot kenünk, végül 180°C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.

A pisztáciás krémhez a zselatint feloldjuk a forró vízben. A pisztácia kivételével, a többi hozzávalóval egynemű krémmé turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a pisztáciát.

22 cm-e kapcsos tortaforma aljára buborékfóliát teszünk, az oldalát sütőpapírral vagy wax fóliával béleljük. Belesimítjuk a pisztáciás krémet. Belenyomjuk a kifagyott epres zselét úgy, hogy a krém és a zselé egy szintbe kerüljön. Rányomjuk a piskótát. Lefedjük fóliával és egy éjszakára fagyasztószekrénybe tesszük. Másnap elkészítjük az eperzselét, amihez a hozzávalókat összemelegítjük, majd az egészet kihűtjük. FONTOS, hogy ne legyen még csak langyos se! A fagyasztóból kivett tortáról eltávolítjuk a tortakarikát és a papírt vagy fóliát. Tortatálra fordítjuk. Lehúzzuk a buborékfóliát és azonnal rákenjük az eperzselét. FONTOS! Csak a fagyos felületen lehet szépen elkenni a zselét. Eperszemekkel díszítjük.