Az öszement korsónak köszönhetően 10 százalékkal csökkent a söreladás.
A brit kutatók új megközelítést javasolnak az alkoholfogyasztás csökkentésére: a hagyományos pint méretű sör helyett kisebb adagok bevezetését. Egy tucatnyi angliai vendéglátóhelyen végzett kutatás során a legnagyobb kapható csapolt sör mennyiségét egy korsó kétharmadára csökkentették – számolt be a The Guardian.
Az eredmények azt mutatják, hogy ez a változtatás közel 10%-kal csökkentette az eladott sör mennyiségét. A kutatók szerint ez a szerény csökkenés is hozzájárulhat az alkohollal kapcsolatos károk mérsékléséhez, amelyek évente több ezer ember halálát okozzák Nagy-Britanniában. Dame Theresa Marteau professzor, a Cambridge-i Egyetem kutatója és a tanulmány vezetője kijelentette: „Ez az első olyan valós tanulmány, amely ezt vizsgálja. Vajon ez hozzájárulhat-e a népesség egészségéhez? Azt mondanám, hogy határozottan igen.”
A kísérlet azon az elképzelésen alapult, hogy az emberek gyakran inkább adagokban gondolkodnak, mint konkrét mennyiségekben. A kutatók több mint 1700 vendéglátóhelyet hívtak meg a részvételre, de végül csak 13 vállalta a kísérletet. A háromhónapos vizsgálat során a középső hónapban vezették be a kisebb adagokat. Az eredmények azt mutatták, hogy bár a boreladások emelkedtek, az összességében elfogyasztott alkohol mennyisége csökkent. A bevételek 5%-kal estek vissza.
A kísérlet vegyes fogadtatásra talált a vendéglátóhelyeken és a vendégek körében. Matt Beety, egy sheffieldi bár tulajdonosa szerint a kézműves sörbárok térhódítása már elmozdítja a mentalitást a pintről. Ugyanakkor londoni vendégek véleménye megoszlott a kisebb adagok hatékonyságáról. Marteau professzor hangsúlyozta, hogy nincs egyetlen megoldás az alkohollal kapcsolatos betegségek csökkentésére. „Mi egy további beavatkozásra hívjuk fel a figyelmet, amelyet figyelembe lehet venni az alkoholellenőrzési politikáknál” – mondta.