2021.01.23
Rajmund, Zelma
Kezdőlap Címlap Normális? Ellopták Karácsony Gergelyék Besenyő Pista bácsi figuráját

Normális? Ellopták Karácsony Gergelyék Besenyő Pista bácsi figuráját

Facebook-oldalán adott hangot Laár András a felháborodásának, amit az váltott ki, hogy a Párbeszéd Magyarországért párt egyik plakátján az általa megformált Besenyő Pista bácsi névre keresztelt karakter látható.

A humorista állítja: tudta nélkül használták a L’ar pour la’rt Társulat kitalált figuráját, mely a Besenyő család életét bemutató, a 90-es években nagy sikerrel futó sorozat egyik kulcskaraktereként “született”. Laár András a közösségi oldalán határolódott el a történtektől, leszögezve, bár a maszkviselés mellett áll, egyáltalán nem örül annak, hogy a megkérdezése nélkül rángatták bele így a maszkvitába. Hangsúlyozza, hogy ezzel a személyiségi, illetve szerzői jogai sérültek – írta a Blikk.

Forrás: Facebook

“Kedves Barátaim!

Egészen elképedtem, amikor megláttam ezt a plakátot, amit a Párbeszéd Magyarországért párt jelentetett meg politikai üzenettel.

1. A beleegyezésem nélkül használták fel az egyik legismertebb karakterem, Besenyő Pista bácsi képét, Müller Cecília mellé montírozva.

2. Mindig törekedtem arra, hogy kimaradjak a politikai vitákból, mert sem politikus nem vagyok, és nem is hiszek a politikai megoldásokban.

3. A jobb és baloldal jelenlegi szembenállását, egymás elleni “élet-halál” harcát természetellenesnek tartom, hiszen az ember mint lény úgy teljes, hogy jobb keze és balkeze is van, és ezek a kezek egymás segítésére vannak teremtve, nem pedig egymás elleni küzdelemre. A politika színterén is ezt az együttműködést várnám el mindkét oldaltól. Mivel ennek a fordítottja valósul meg a valóságban, maga a politika, mint módszer vált hiteltelenné számomra. Ezért érint nagyon kínosan, ha politikai ügyekhez próbálnak engem hozzáragasztani.

4. Én magam soha nem álltam be egyik táborba se, nem adtam a nevemet, és a karaktereimet egyik oldal mellé, de ellene sem.

5. A maszkviseléssel kapcsolatban egyébként szabálykövető vagyok, szerintem jó, ha védjük magunkat, és embertársainkat a maszk segítségével, ugyanakkor megértem azokat is, akik lázadnak a maszk ellen, hiszen kényelmetlen. Ez a személyes álláspontom.

6. Nem örülök, hogy a maszk-vitába belerángattak a megkérdezésem nélkül.

7. Ezzel a személyiségi, és szerzői jogaim is sérültek. Meg vagyok döbbenve, hogy ilyet manapság meg lehet tenni. Nekem eszembe se jutna egy ismert ember képét a megkérdezése nélkül ilyen kontextusba helyezni.

Szeretettel: Döbbent arcú Laár András” – olvasható a közleményben.