KezdőlapCímlapNemzetközi Bíróság: újabb Izraelt sújtó ítélet, le kell állítani a rafahi offenzívát

Nemzetközi Bíróság: újabb Izraelt sújtó ítélet, le kell állítani a rafahi offenzívát

Noha a végzések jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa azokat.

Lassan kezd megfagyni a levegő Izrael körül a gázai háborúban játszott szerepe miatt. A zsidó államot rég ért ennyi nemzetközi támadás, mint a hadjárat megindítása óta, nem egyszer még legfőbb szövetségesével, az Egyesült Államokkal is súlyos vitába keveredett. Ráadásul Norvégia, Írország és Spanyolország hivatalosan bejelentette, május 28-án elismerik az önálló palesztin államot.

Jogi úton is egymás után kapják a pofonokat. A Nemzetközi Bíróság (ICJ) előbb a Hamász vezetőihez hasonlóan elfogatóparancsot adott ki Benjamin Netanjahu ellen, majd tegnap a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben indított eljárás keretében felszólította Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját a dél-gázai Rafah városa ellen és vonuljon ki a területről a palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében.

A május közepén tartott meghallgatáson Izrael hamisnak nevezte és visszautasította a vádakat, majd arra kérte a bíróságot, utasítsa el a keresetet, mert – véleménye szerint – az ideiglenes intézkedések meghozatalára vonatkozó dél-afrikai kérés alaptalan.

Az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke, Nawaf Salam libanoni ügyvéd „katasztrofálisnak” nevezte a rafahi humanitárius helyzetet, és azt mondta, eddig több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát, és nem hitelt érdemlőek azok az állítások, amelyek szerint Izrael biztonságot és humanitárius hozzáférést biztosít a palesztin lakosság számára.

A bíró hozzátette, az ENSZ megfigyelőinek a lehető leghamarabb be kell jutniuk a területre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen esetleges háborús bűncselekmény bizonyítéka „nem tűnik el onnan”. A Nemzetközi Bíróság végezetül arra kötelezte Izraelt, hogy egy hónapon belül tegyen jelentést az elrendelt intézkedések alkalmazásában elért előrehaladásról.

A mostani döntés idén a harmadik, amelyben a 15 bíróból álló testület előzetes végzést adott ki a halálos áldozatok számának megfékezésére és a humanitárius állapotok enyhítésére Gázában. Noha a végzések jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa azokat.