KezdőlapBelföldÉles harci gránátot hevített a gáztűzhelyen a váci toronyház lakója

Éles harci gránátot hevített a gáztűzhelyen a váci toronyház lakója

A pusztító robbanás totálkárosra rombolta a lakást: a válaszfal leomlott, az ablakok, a redőnyök kiszakadtak a helyükről.

Mint azt az Indirekt megírta, gázrobbanás volt Vácott szombat éjjel, egy tízemeletes ház harmadik emeleti lakásában A detonáció során kidőlt a konyha fala, az ablakok és a redőnyök kiszakadtak a helyükről. Az épületet 108 embernek kellett ideiglenesen elhagynia, ők azóta visszatérhettek.

– A tűzszerészek ezer darab lőszert és egy világháborús bombát találtak a felettünk lévő lakásban, faládákban vitték el azolat – mondta az Indirektnek Orosz Vivien és Bögér Tibor. Az ő otthonuk felett lakó B. Ádám és B. Dávid konyhája robbant fel. – Ők vásárolták és gyűjtötték a harci eszközöket, de hogy ekkora veszélyben lennénk, azt nem is sejtettem.

Am hírt a rendőrség megerősítette a police.hu oldalán is. Mint az oldal megírta, a fiúk azt hitték, a gránát hatástalanítva van. A helyszíni szemle során a tűzszerészek régi lőszereket, világháborús relikviákat találtak, ezek vizsgálata szakértők bevonásával folyik.

A nyomozás adatai szerint a két gyanúsított a felrobbant II. világháborús gránátot egy kókai illetőségű férfitől vették, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei közreműködésével 2020. március 9-én reggel otthonában elfogtak, előállítottak. Kihallgatásával egy időben kókai házában megkezdődött a helyszíni szemle és a kutatás.

A lefoglalt eszközöket a két gyűjtőszenvedélyű férfi előzőleg hatástalanítottként szerezte be, vásárolta meg, majd azokból különböző emléktárgyakat készített. Velük szemben robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.