KezdőlapBelföldÖt magyart fenyeget a halálos koronavírus

Öt magyart fenyeget a halálos koronavírus

Négy magyar állampolgár egy kínai szállodában, egy másik magyar férfi pedig a rettegett koronavírus miatt szintén lezárt, másik városban ragadt.

Fotó: MTI/EPA

„Jelenleg senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-vel.

A magyarok mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük – írta közleményében Menczer. Magyarország pekingi nagykövetsége a kínai külügyminisztérium konzuli részlegével is kapcsolatban van. Őket arra kérték, hogy ha a kínai külügyminisztériumban van információ további magyarok jelenlétéről a lezárt tartományban, adjanak róla tájékoztatást.

Menczer Tamás a közleményben kitért arra is, hogy a szakemberek a vírus (amely már Európában is megjelent) terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának a visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén.

Fotó: Dake Kang / MTI

A magyar hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg – olvasható a közleményben.