KezdőlapBelföldNe vágj ki minden fát – kivéve a Római-parton

Ne vágj ki minden fát – kivéve a Római-parton

A Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője szerint az érintett fák balesetveszélyesek, így indokolt a kivágásuk.

Csütörtökön demonstrációt tartottak a III. kerületi Rómaifürdő egyik utcájában, ahol az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit nevű Facebook-csoport tagjai szerint megtizedelnék a védett, több mint százéves gesztenyefasort – írja az Index. A portál értesülései szerint a fővárosi önkormányzat cége, a Főkert 35 fát vágna ki a Rozgonyi Piroska utcában található 184 fából. A fasornak egyébként a Főkert az üzemeltetője, a cég feladata és felelőssége az esetleges balesetveszély elhárítása is.

Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer korábbi polgármestere – a június 9-ei választáson ő lesz a Fidesz–KDNP jelöltje – közölte: a III. kerületi önkormányzat jóváhagyásával 2619 fát vágtak ki az elmúlt öt évben, ami olyan, mintha kiirtották volna a városligeti fák egyharmadát. Arról is beszámolt, hogy nemrég az önkormányzat által ingatlanhasznosítási célból egy teniszpálya építésére átadott 6900 négyzetméteres területen vágtak ki megközelítőleg száz fát a Kossuth Lajos Üdülőparton.

Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője viszont arról adott tájékoztatást, hogy az érintett, Rozgonyi Piroska utcában található 35 fánál balesetveszélyes állapotot azonosított a Főkert. Mint mondta, minősített faápoló szakmérnökök vizsgálták végig a teljes fasort. A Főkert a demonstrálók akciójához hasonlóan ugyancsak csütörtökre helyszíni bejárást hirdetett, minden egyes fát személyesen is meg lehetett nézni, a favizsgálók pedig elmondták, melyikkel mi a probléma.

Indirekt/Infostart