2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Belföld Nagy horderejű bejelentéseket tett Orbán Viktor

Nagy horderejű bejelentéseket tett Orbán Viktor

Lezárul a gazdaságvédelem szakasza, és a gazdaság újraindításának szakasza jön – jelentette be a miniszterelnök a Magyarország újraindul! című konferencián szerdán. Orbán Viktor a 200 ezres minimálbér lehetőségét is meglebegtette. Jó hír az is, hogy visszakaphatják a befizetett SZJA-t a gyereket nevelő családok, valamint folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

Fotó: MTI

– Kétszázezer forintos minimálbérnek kell lennie a horizonton – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján szerdán Budapesten. – Azonban, ha “rázúdítunk” egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható. Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk, akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével.

Azt javasolta Orbán, hogy az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején. Ezért, ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 év elején adják vissza azt az személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek a költségvetésbe. Hangsúlyozta: a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat. A miniszterelnök arról is beszélt: a 13. havi nyugdíj visszavezetésének folyamatát is végig kell vinni, a következő évben oda kell adni a második heti részletét is a nyugdíjasoknak.

– Új korszakhoz érkeztünk, és már nem gazdaságvédelmi intézkedésekre, hanem újraindítási intézkedésekre van szükség – emelte ki Orbán Viktor. Ezt két operatív törzs fogja majd irányítani. A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter fogja vezetni, és lesz társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs is, amelyet Novák Katalin vezet majd. A legrosszabb helyzetben lévő régiók felzárkóztatását nevezte az egyik legfontosabb célnak a miniszterelnök az Európai Unió következő hétéves költségvetésével kapcsolatban.