KezdőlapBelföldMutatjuk, hogyan készül a híres vasi dödölle

Mutatjuk, hogyan készül a híres vasi dödölle

Klasszikus dunántúli köret- vagy egytálétel, amit pofonegyszerűen elkészíthetünk, ráadásul fillérekből.

A dödölle, a dunántúli hagyományos magyar konyha közismert klasszikusa szintén főtt krumpliból és lisztből építkezik, tojást az alaprecept szerint nem tartalmaz, azonban gyakran hagymával, szalonnával bolondítják meg tésztáját, hogy minél laktatóbb legyen (régebben szokás szerint a puliszkához hasonló módon fogyasztották). Magát a dödöllét, mint népies ételt az egész Dunántúlon készítik, azonban leginkább Vas és az Őrség, illetve Zala jellegzetes fogásaként tartjuk számon.

A vasi dödölle kisebb és gyakrabban sütik serpenyőben, akár egészen ropogósra. Bár a dödölle egytálételként, önmagában is fogyasztható egy kis tejföllel ízesítve, sokan laktató köret gyanánt készítik valamilyen szaftos húsétel, leggyakrabban pörkölt mellé.

A vasi dödölle hozzávalói

  • 10-15 db közepes méretű krumpli
  • annyi víz, amennyi éppen ellepi
  • kb. 350-450 g liszt
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek olaj
  • kb. 1 ek só
  • sertészsír a dödöllék kisütéséhez

A vasi dödölle elkészítése

Hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd tegyük fel a krumplit (a dödölléhez lehetőleg „C” típusú burgonyát használjunk) annyi vízben, amennyi épp, hogy csak ellepi. Tegyünk a vízbe ízlésünknek megfelelő mennyiségű sót, majd főzzük a krumplit teljesen puhára. Főzés után a főzővíznek nagyjából a felét leöntjük, a maradék vízzel együtt törjük meg a burgonyát. Ehhez adjuk hozzá az előzőleg egy kevés olajon vagy zsíron megdinsztelt vöröshagymát, illetve még egy kevés sót, ha szükséges.

Ezután jöhet a liszt adagolása a burgonyához: nehéz megmondani előre, hogy a dödölle masszája mennyi lisztet fog felvenni, ugyanis ez mindig attól függ, hogy milyenek a burgonya adottságai, illetve, hogy mennyi vízzel törtük meg (a mi dödöllénk kb. 400 g lisztet vett fel, elég nagy adagot készítettünk). Fontos, hogy fokozatosan, sűrű kevergetés mellett adagoljuk hozzá a lisztet a forró burgonyához; az a cél, hogy egy kemény, nehezen keverhető, azonban mégis homogén masszát kapjunk – mindeközben ne vegyük le a fazekat a lángról, lassú tűzön hőkezeljük.

A dödöllék sütésére két bevett eljárás létezik: miután kiszaggattuk a masszát kanállal, kisüthetjük a dödölléket serpenyőben, forró zsírban, vagy zsírba forgathatjuk a galuskákat és ezután tepsiben is megsüthetjük őket (200°C, alul-felül sütés vagy grill fokozat). Ízlés szerint szalonnazsírt is használhatunk hozzá és a kisütött szalonnakockákat is használhatjuk a tálaláshoz vagy belekeverhetjük a masszába.

Indirekt/Hello Vidék