Évről évre nő azoknak a helyeknek a száma, ahol a minőség, a kreativitás és a helyi alapanyagok kerülnek fókuszba.
A Balatont gyakran éri a kritika, miszerint a part menti vendéglátás egyszerre túlárazott és minőségében elmarad a várttól. A strandbüfék és szezonális éttermek kínálata sokszor egyhangú, a nyári tömeg és az egekbe szökő árak pedig nem mindig kedveznek a gasztronómiai élményeknek. Mégis, az elmúlt években egyre több olyan hely nyílt vagy újult meg a tó körül, amelynek konyhája bármelyik nagyvárosban is megállná a helyét – írta a Pénzcentrum.
A Magyar Konyha szerkesztősége idén is elkészítette a „Balaton 2025 – Gasztrokalauz” című kiadványát, mely térségi bontásban mutatja be a szerkesztőség kedvenceit, a legjobb strandbüféktől kezdve a kézműves fagylaltozókon át a BBQ-helyekig. A toplistás helyek között idén is szerepelnek olyan éttermek, amelyek nem csupán a nyári vendéglátás kötelező köreit hozzák, hanem kreatív, minőségi és szezonalitásra építő konyhát visznek a Balaton partjára — gyakran fine dining színvonalon.
TOP10 legjobb étterem a Balaton körül 2025-ben
Gusto13
(Veszprém)
Kedvesem
(Balatonlelle)
Kiskert
(Siófok)
Lelkem kisvendéglő
(Dörgicse)
Lokal at the lake
(Fonyód)
Petrányi terasz
(Csopak)
Port Étterem
(Balatonmáriafürdő)
Pura Vida
(Szigliget)
Szomszéd kertje
(Balatonfüred)
Szőlősi kocsma
(Balatonszőlős)