2021.07.28
Szabolcs
Kezdőlap Címlap Most eláruljuk, mennyit ér a foci-Eb híres trófeája

Most eláruljuk, mennyit ér a foci-Eb híres trófeája

Múlt péntektől 24 európai nemzeti csapat küzd a Henri Delaunay-kupáért, melynek eszmei értéke biztosan nagyobb, mint amennyibe a trófea valójában került.

Azt csak július 11-én tudjuk meg, hogy ki emelheti magasba az idei labdarúgó Európa-bajnokság végén a győztesnek járó Henri Delaunay-kupát, de az biztos, hogy életre szóló élményben lesz része a londoni Wembley-ben. Maga a trófea jelenlegi formájában mindössze 2008 óta létezik, holott az első labdarúgó-Eb-t már 1960-ban megrendezték. A spanyol kapus, Iker Casillas lehetett az első, aki játékosként magasba emelte a jelenlegi kupát, melyet elődjéről mintáztak, de annál 18 cm-rel magasabb és két kilóval nehezebb is: tömege így 8 kg, melyhez 60 cm-es magasság társul.

A teljesen ezüstből készült serleg névadója egyébként a francia labdarúgó szövetség korábbi elnöke, egyben az UEFA első főtitkára volt. Az eredeti trófea terveit Henri fia, Pierre Delaunay készítette, de apja már nem élhette meg annak elkészültét.

A londoni Asprey ékszerészet 30 700 euróért (10,6 millió forintért) csinálta 13 éve a trófeát, melynek elején az UEFA logója és az Eb neve látható, hátulján pedig a győztesek szerepelnek, a sor végén a 2016-os győztes Portugáliával. Mint a foci-Eb helyszínéül szolgáló összes városban, így Budapesten is töltött három napot a trófea, a fővárosban április 29. és május 1. között tartózkodott a serleg.

Ma eset a magyar válogatott is bemutatkozik az Európa-bajnokságon. A mieink 18 órakor játszanak a címvédő portugálokkal a Puskás Arénában!

Indirekt/Vezess