KezdőlapBelföldMit tennél, ha Te nyernéd az ötöslottó 6 milliárdos főnyereményét? Segítünk befektetni...

Mit tennél, ha Te nyernéd az ötöslottó 6 milliárdos főnyereményét? Segítünk befektetni a pénzt

A gazdasági szakember szerint a 6,166 milliárd forint megnyerése esetén majd 8 százalékot költsünk magunkra, 40 százalékot fektessünk ingatlanba, míg a maradékot vigyük a tőzsdére.

Ezen a hétvégén már 6,166 milliárd forintot nyerhet a szerencsés játékos, ha egyedül találja el a kihúzott 5 nyerőszámot. Érdemes eljátszani a gondolattal, vajon mi lenne a helyes döntés ennek a csinos vagyonnak az átgondolt befektetésére. A Pénzcentrum erről kérdezte Bence Balázst, a Portfolio Trader kereskedési vezetőjét és szakoktatóját.

Azt a részt, amit pár éven belül elkölt az ember (vesz egy Ferrarit, egy lakást valami jó helyen), azt állampapírba tenném.  Legyen mondjuk a 2032 J, ami most 7,9 százalékot fizet – kezdte válaszát Bence Balázs. Ami a nyeremény további részét illeti: A tőke 40 százalékát ingatlanba tenném, ebből kijöhet egy teljes új építésű kisebb ház, ahol az összes lakás a lottónyertesé, melyeket bérbe adhat.

Az ingatlantulajdonnal kapcsolatban Bence Balázs felhívta egy fontos dologra a figyelmet: Az a lakás/ház, amit azért vesz a nyertes, hogy jól éljen, az nem befektetés. Az a befektetés, ami pénzt hoz. A lakás, ahol élsz, az pénzt visz. A tőke további részét Bence Balázs így fektetné be.

„10 százalék állampapírba menne – ez olyan tartalék, hogyha kell a pénz néhány világ körüli utazásra, akkor legyen. A maradék 45 százalék az tőzsdei befektetés lenne. Most csúcson van több index, de ha 15-20 év távlatában gondolkodunk, akkor ennek nincs nagy jelentősége. Itt globális portfoliót építenék: USA, EU, Ázsia. A részvény és az ingatlan láb képes arra, hogy folyamatosan pénzt termeljen, amiből egy ilyen nyeremény esetén bőven elél az egész család, sőt még marad is. A részvény esetében az osztalék ez a pénzáram. A tőke maradék 5 százaléka pedig menne bitcoinba” – zárta a gondolatmenetét a szakember.